Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tornádo převrátilo autobus plný lidí. V Rumunsku rvalo i střechy

Autor: Mii - 
1. května 2019
13:57

Nebezpečný úkaz viděli v úterý obyvatelé rumunského města Calarasi. Prohnalo se kolem nich masivní tornádo, kterému se v jeden moment podařilo převrátit autobus plný lidí. 12 osob se při tom zranilo, jeden člověk vážně. Několik domů také přišlo o střechy. Tornáda jsou pro tuto oblast výjimečná, informuje televize BBC.

Snímky na sociálních sítích ukazují, že řidiči při pohledu na tornádo opouštěli vozidla, velký prašný vír je zcela uchvátil.

Tornádo nakonec velké škody nezpůsobilo, jen těsně minulo obydlenou vesnici. Autobus a 10 utržených střech zůstávají jediným důsledkem jeho řádění.

Úterní vír podle meteorologů způsobila studená fronta z Bulharska, která se srazila s teplou, vlhkou frontou z jihu Rumunska. „Mluvíme tu o velmi velkém a silném tornádu, které se vytvořilo jako nálevka od shora dolů a zdola nahoru,“ popisovala pro místní deník Adevarul meteoroložka Mariana Fratila. Tornádo podle ní mělo rychlost 90 km/h.

Silný vítr pokračuje v Rumunsku i ve středu, možnost tvorby dalších tornád stále existuje. Národní meteorologický úřad proto vyzval lidi, ať používají mobilní výstražný systém, který obyvatele postižených oblastí upozorňuje na blížící se nebezpečí.

Zobrazit celou diskusi