Velmi často dochází ke krádeži či ulamování trysek, k ucpávání odtoků a následnému úniku vody, znečištění či obarvení vody, mechanickému poškození obkladů, ozdobných plastických prvků a případně osvětlení,“ uvedl vedoucí oddělení správy zeleně Praha 2 Michal Štěpánek. Radnice Prahy 2 má ve správě 12 pítek. Dále se stará mimo jiné o pět kašen. Plánuje opravu mlhoviště na dětském hřišti v Riegrových sadech a u dětského hřiště na Folimance. V parku Folimanka již opravuje malou kaskádu.

Vandalismus na vodních prvcích řeší také Praha 13. V květnu ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou nechala vyčistit sprejery znečištěnou mozaiku na fontáně před ZŠ Brdičkova, řekla mluvčí radnice Michala Králová.

S graffity na pítkách a fontánách se potýká i Praha 4. Na svém území má 27 pítek, fontány a další vodní prvky. Ročně za ně zaplatí 1,2 milionu korun, uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Naopak v Praze 3, kde se starají o 18 pítek, si na záměrné ničení nestěžují. Závady jsou podle mluvčí Michaely Luňáčkové způsobeny především větším provozem. Příkladem je pítko u farmářských trhů na náměstí Jiřího z Poděbrad, které stánkaři využívají i k mytí, oplachování, řekla. Obyvatelé Prahy 2 se dočkají nových mlhovišť. „Mezi prvními vytipovanými místy, kde budou mlhoviště instalována, jsou Židovské pece a náměstí Jiřího z Poděbrad,“ doplnila Luňáčková.

V Praze 1 přibude podle vyjádření mluvčí radnice Kateřiny Písačkové několik mlžítek. Instalována budou ve Františkánské zahradě nebo Vrchlického sadech. Opraví mlžítko v travnaté ploše parku Lannova. Praha 1 spravuje 15 pítek a dále sedm kašen.