„Vzhledem k vysokým teplotám a silnějšímu větru bude riziko vzniku požárů přetrvávat na většině území ČR s výjimkou Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a krajního jihozápadu Čech. Ve čtvrtek 2. května se riziko vzniku požáru sníží v Karlovarském kraji a v severovýchodní polovině Jihomoravského kraje a na východě Pardubického kraje. Od pátku 3. května riziko požáru pomine na celém území ČR,“ uvedli meteorologové.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Dnes a částečně i ve čtvrtek ráno bude v oblasti Českomoravské vrchoviny a také ve střední a severovýchodní části středních Čech včetně Prahy foukat silný vítr klem 70 kilometrů v hodině. „Na Frýdlantsku a Liberecku bude foukat silnější vítr bez přerušení až do čtvrtečního večera,“ dodal ČHMÚ.

Komplikace vichr způsobil v Pardubickém kraji. Některé silnice byly kvůli popadaným větvím a stromům neprůjezdné, vyplynulo z informací policie. Například na Chrudimsku policisté uzavřeli silnici od křižovatky v Srní do Včelákova-Bystřice. Jeden ze stromů spadl i na zaparkované vozidlo, uvedla policie na sociální síti X.

V některých oblastech kvůli nebezpečí požárů už platí zákaz rozdělávání ohňů. Národní park České Švýcarsko omezil vstup turistů do lesa v nočních hodinách, aby předešel vzniku požárů v souvislosti s ilegálním nocováním a rozděláváním ohňů na území parku.

Fotogalerie
41 fotografií