O dvě desetiny stupně chladněji než v Lednici bylo dnes odpoledne ve Strážnici na Hodonínsku. Na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách.

Rekordní hodnoty pro 10. únor dnes přepisovalo 59 ze 167 stanic, které měří teplotu alespoň 30 let. Byly mezi nimi i čtyři s více než stoletou historií. V Opavě dnes meteorologové naměřili 13,4 stupně Celsia, bylo tam tak nejtepleji od začátku měření před 144 lety. Jen o tři roky kratší historii má stanice v Přerově, kde má po dnešku nový rekord pro 10. únor hodnotu 14,2 stupně Celsia.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Ve Vsetíně se dnešní den zapsal s 12,6 stupně do čela historických tabulek sahajících 122 let do minulosti. Rekordně teplý desátý únorový den zaznamenala i Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku se 110letou historií, dnes tam bylo 13,8 stupně Celsia.

Na únor neobvykle vysoké teploty zaznamenali meteorologové v České republice i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejtepleji bylo ve středočeských Dobřichovicích, kde naměřili 14,1 stupně Celsia. ČHMÚ v pátek na síti X uvedl, že se tento týden s velkou pravděpodobností stane nejteplejším obdobím v první dekádě února minimálně od roku 1931.

Opět hrozí povodně

Neděle už tak vysoké teploty jako dnes zřejmě nepřinese. Podle předpovědi ČHMÚ bude převážně zataženo s občasným deštěm, který odpoledne v horských oblastech na západě a jihozápadě Česka přejde v déšť se sněhem nebo ve sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi sedmi až 11 stupni Celsia, na horách v 1000 metrech kolem pěti stupňů.

V důsledku dalších srážek budou v neděli znovu stoupat hladiny některých toků. V povodí horního Labe a horní Moravy až po Moravskou Sázavu očekávají hydrologové překročení druhého, tedy prostředního stupně povodňové aktivity, uvedli na facebooku. Dnes odpoledne platil druhý stupeň na Labi v Němčicích na Pardubicku, na dalších více než 20 místech hladina řek dosahovala prvního, nejnižšího stupně povodňové aktivity.

Video
Video se připravuje ...

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka Aktu.cz

Fotogalerie
24 fotografií