Koncentrace polétavého prachu byla dnes před 08:30 podle webu ústavu stále na řadě míst v zemi nad prahovou hodnotou 100 mikrogramů na metr krychlový. Aktuálně smogová situace platí ve všech krajích v Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně.

„Budoucí vývoj je velmi nejistý, jedná se o poměrně nestandardní situaci,“ uvedli už v sobotu pracovníci ústavu.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu.

Saharský písek se podle meteorologů může pohybovat v ovzduší v Česku až do pondělí. Dnes meteorologové očekávají dopady výskytu písku v ovzduší hlavně na Moravě, především na jihu.

Krátkodobé, hodinové koncentrace polétavého prachu byly dnes ráno nad hranicí 100 mikrogramů na metr krychlový hlavně v Čechách.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

Video
Video se připravuje ...

5 faktů o Velikonocích, které jste dost možná nevěděli Videohub

Fotogalerie
16 fotografií