Sklizeň ovoce už je v plném proudu, dozrávají podzimní odrůdy hrušek, jablek a švestek, také pozdní broskve a ostružiny. Sklízejí se také dvakrát plodící jahody. Postupně začínají zrát vlašské a lískové ořechy.

Pozor! Ke skladování, případně zavařování, se hodí jen zdravé plody, které nejsou napadené hmyzem.

Připravte sklep

Pokud chcete úrodu skladovat ve sklepě, je potřeba ho na to připravit. Vyčistit, vybílit, vysířit a ještě před uskladněním ovoce důkladně vyvětrat. A to nejlépe noci, místnost se tak lépe ochladí.

Udělejte si zásobu léčivek

Kromě ovoce můžete v září sbírat také léčivé plody: jeřabiny, rakytník, šípky, hloh, černý bez a také chmelové šištice. Sbírat a sušit můžete také jitrocel kopinatý, kozlík lékařský, kořen lopuchu, macešku rolní, mateřídoušku, řebříček a zlatobýl.

Připravte rostliny na mrazíky

Některé citlivé rostliny zimu nesnesou a přízemní mráz je může poškodit, raději je proto přesuňte dovnitř. Choulostivé rostliny, které z nějakého důvodu do tepla přesunout nemůžete, přikryjte bílou netkanou fólií – tou můžete ochránit i truhlíky na balkoně.

Vysévejte zeleninu

Ven na záhony vysévejte zeleninu pro jarní sklizeň. Celý měsíc je ideální pro špenát, koncem září vysévejte kozlíček polníček, je možné zasít také ředkvičky, kopr, petržel nebo mrkev. Pokud chcete mít svoje letničky a trvalky na zahradě i příští rok, skliďte si z nich v září semínka.

Jak zlikvidovat bodláky?

 Zlikvidujte bodláky. Vyplatí se použít metodu našich babiček: nadzemní část odstraňte a do dutého stonku vlijte horkou vodu až do úplného naplnění.

VIDEO: Lovci bouřek vyprávějí o svém nebezpečném koníčku.