Pátek bude nejteplejším dnem týdne, v odpoledních maximech teplota vystoupí na 22 až 26 °C. Ráno bude relativně studené – teploměry nejčastěji ukáží 12 až 8 °C. Jinak bude jasno až polojasno, během dne na severu a severozápadě území až oblačno a ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkendové počasí nás bude lákat do přírody

V sobotu bude přes Česko přecházet slabá studená fronta. Očekáváme oblačno až polojasno, ojediněle s přeháňkami. Během odpoledních hodin ale bude docházet k ubývání oblačnosti až na skoro jasno. Po ránu naměříme 12 až 8 °C, v odpoledních maximech to budou teploty většinou pod dvacítkou - mezi 16 až 20 °C. Vát bude slabý severozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Nedělní počasí bude slunečné – očekáváme jasno nebo skoro jasno. Po ránu pozor na sníženou dohlednost způsobenou mlhami nebo nízkou oblačností. Noční teploty budou klesat jen k 7 až 3 °C, ojediněle se budeme setkávat s přízemními mrazíky. Nejvyšší odpolední teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Vát bude slabý jihozápadní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Teploty zůstanou jako na houpačce

Převážně slunečné počasí, tj. skoro jasno až polojasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky a ranní mlhy nebo nízkou oblačnost, očekáváme i nadále.

Teploty budou hodně proměnlivé – zatímco v pondělí v maximech naměříme až 26 °C, od úterý k nám opět pronikne chladnější vzduch a teploty se budou pohybovat do 20 °C. Studená rána očekáváme ve druhé polovině příštího pracovního týdne.

Když se řekne babí léto

Období babího léta přináší vždy oblast vysokého tlaku vzduchu s teplým jižním, jihozápadním nebo jihovýchodním prouděním. Zatímco nejvyšší odpolední teploty často ještě vystupují přes 20 °C, noci už bývají studené a v jejich druhé polovině se často vytváří radiační mlhy. Tedy mlhy, které vznikají z důvodu ochlazujícího se vzduchu těsně nad zemským povrchem.

Podle kalendáře ještě rozdělujeme období babího léta na jednotlivé dekády – tj. Mariánské, Ludmilsko-Matoušské, zřejmě nejznámější Svatováclavské, Tereziánské a na přelomu října a listopadu dokonce ještě Léto všech svatých.

Jediným rozdílem mezi nimi je to, že se posupně snižují denní maxima a naopak přibývá nočních a ranních mlh.

Za koupáním do Středomoří

Ve Středomoří stále převládá převážně slunečné počasí a nejvyšší odpolední teploty stoupají místy přes 30 °C. Výjimkou je oblast Baleárských ostrovů a východ Španělska – tam převládá zataženo s vydatným deštěm a bouřkami. Teplota moří je vysoko – ve východním Středomoří a u Kypru až na 30 °C, nejchladnější je moře u Francouzské riviéry – do 22 °C.

Fotogalerie
10 fotografií