Maximální denní teplota letošního roku byla naměřena 26. června na stanici Doksany na Litoměřicku, a to 38,9 stupně Celsia. Tato hodnota je také nejvyšší červnovou teplotou zaznamenanou na území Česka.

Více než 30 tropických dní, tedy takových, kdy teplota vystoupá alespoň na 30 stupňů Celsia, zaznamenalo letos v létě 17 měřicích stanic. Nejvíce tropických dní, a to 39, naměřili na stanici Strážnice.

Právě mimořádně teplý červen má hlavní podíl na tom, že letošní léto bylo nejteplejší za posledních 58 let. Průměrná teplota v šestém kalendářním měsíci byla letos 20,7 stupně Celsia, zatímco běžně bývá téměř o pět stupňů nižší.

Z hlediska srážek bylo letošní léto podprůměrné. Od začátku června do konce září spadlo v Česku 188 milimetrů deště. To představuje přibližně tři čtvrtiny dlouhodobého průměru.

Více než 90 procent normálu 1981 až 2010 spadlo během letošního léta v Jihomoravském a Olomouckém kraji. Naopak jen 52 procent deště oproti normálu naměřili meteorologové v Libereckém kraji.

Rekordně teplé léto letos naměřili také pozorovatelé na stanici v pražském Klementinu, na které se teploty měří nepřetržitě už od roku 1775. Průměrná teplota od začátku června do konce srpna letos dosáhla 22,9 stupně Celsia, čímž o dvě desetiny překonala dosavadní maximum loňského roku. Letošní léto se tak umístilo na prvním místě za dosavadních 245 let měření.

Velmi teplo bylo letos v létě i jinde ve světě. Letošní červenec byl na Zemi vůbec nejteplejším měsícem v historii měření, která sahá do roku 1880. Podle amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) byl letošní sedmý kalendářní měsíc o 0,95 stupně Celsia teplejší, než činí teplotní průměr pro tento měsíc za 20. století.

 

Fotogalerie
20 fotografií