Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sešup teplot: Po 25 °C přišla kalamita a sníh. Do Austrálie přichází jaro

Autor: tva - 
17. září 2019
18:00

Australská Canberra počátkem tohoto týdne zažila nevídanou věc. V pondělí si zde tamější obyvatelé užívali příjemných 25 °C. Hned následující den, tedy v úterý, zde napadl sníh. Ten v ranních hodinách překvapil nejen obyvatele hlavního města, ale také některé Australany ve státě Nový Jižní Wales. Informuje o tom server The Guardian.

Sněhová pokrývka dosahovala místy výšky 15 centimetrů a objevila se například v městě Goulburn nebo na vrcholcích hor Mount Ainslie a Mount Majura v Canbeře. Několik čísel sněhu napadlo i před budovou australského parlamentu. Počasí překvapilo i některé řidiče na dálnici Hume Highway.

Abrar Shabren z australského meteorologického úřadu vysvětlil, že sněžení způsobila studená fronta, která se přes oblast Austrálie prohnala během noci směrem ze západu.

„V tomto období během roku se občas stane, že přechod studené fronty má za následek sněžení. Během přechodu do jarního období to není až tak překvapivé, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ řekl meteorolog.

Zároveň dodal, že ve výškách nad 800 metrů by se sněhová pokrývka měla udržet až do nočních úterních hodin. Možnost, že by zde přetrvala až do středy, je podle něj vysoce nepravděpodobná.

Zobrazit celou diskusi