Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ohnivá tornáda a kouřové bouře. Požáry v Austrálii „dělají“ vlastní počasí

Autor: ČTK - 
5. ledna 2020
13:13

Obrovské teplo z lesních požárů, které ničí Austrálii, vytváří vlastní systémy počasí, včetně suchých bouřek s blesky a ohnivých tornád. Kvůli plamenům na pobřeží vznikl vlastní meteorologický systém, bouřka způsobená ohni, informovala australská požární služba.

Povětrnostní podmínky jsou podle agentury Reuters výsledkem tvorby mraků zvaných pyrocumulonimbus (cumulonimbus flammagenitus). Tyto mraky vznikají v důsledku tepla a kouře uvolněných z požárů, obvykle požárů velkých lesních porostů. Mají vysoký podíl produktů hoření a našedlou barvu, je pro ně charakteristický výskyt blesků a hřmění a mohou je doprovázet i extrémní jevy, jako jsou tornáda.

Vyskytují se po celém světě, australská Rada pro klima však v loňské zprávě varovala, že kvůli globálním klimatickým změnám se mohou začít v zemi objevovat častěji.

V pondělí ohnivé tornádo zabilo jednoho z hasičů, když převrátilo hasičský vůz, ve kterém seděl. Na to poukázal i komisař RFS Nového Jižního Walesu Shane Fizsimmons, když byl dotázán na počasí způsobené ohněm.

Pyrocumulonimbus je bouřkový mrak, který se vytváří z kouřového oblaku ohně, protože intenzivní teplo z ohně způsobuje, že vzduch rychle stoupá a přitahuje chladnější vzduch. Jak mrak stoupá a poté se v nízkých teplotách horní atmosféry ochladí, srážky ledových částic v horní části mraku vytvářejí elektrický náboj, který může být uvolněn jako blesk. To může způsobit nebezpečné a nepředvídatelné změny v chování ohně, což zhoršuje boj s požáry, a může také vytvářet blesky, které způsobí nové požáry. Stoupající vzduch také může podnítit vznik silného větru, které způsobuje šíření ohňů.

Zobrazit celou diskusi