Meteorologové předpokládají, že období od 6. ledna do 2. února bude jako celek slabě nadprůměrné. „Výrazně teplejší by měla být první polovina předpovědního období,“ upřesňuje ČHMÚ.

Průměrná teplota přes den by se v příštích dvou týdnech měla pohybovat kolem dvou stupňů Celsia. V noci bude nejčastěji kolem minus tří stupňů.

Ve druhé polovině ledna a na přelomu února bude pravděpodobně o něco chladněji. Ani tak by ale teploty neměly vybočit z hodnot typických pro tuto část roku.

Letošní leden nebude výjimečný ani z hlediska srážek. Pouze v týdnu od 20. ledna by jich mohlo být více. „Vzhledem k poměrně vysokým hodnotám teploty vzduchu nelze předpokládat, a to zejména v prvních dvou týdnech, tvorbu sněhové pokrývky v nižších polohách,“ uvádí ČHMÚ. Přibývání sněhu na horách bude podle meteorologů pravděpodobně jen pozvolné.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 6. ledna do 2. února je minus 1,5 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1963, kdy průměr činil minus 10,8 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 3,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2007.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Fotogalerie
42 fotografií