S prvními dny nového roku přijdou do Česka mrazy. Už ve čtvrtek přijde noční mráz a ještě chladněji bude v pátek. Slunečná zima nás nečeká ani na víkend, to naopak dorazí na některá místa sníh, déšť a vítr.

Nová výstraha

Mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost se budou vytvářet od středečních 18:00 do čtvrtečních 10:00 v polohách pod 400 metrů nad mořem. Ojediněle se udrží po celý čtvrtek.

„V mlze je nutno snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Déletrvající mrznoucí mlhy mohou vést k tvorbě námrazy na komunikacích s nebezpečím smyku,“ uvedli meteorologové.

Kde bude na začátku roku sněžit? Sledujte Blesk radar

Výstraha se netýká Vysočiny, Blanenska, Sokolovska a Chebska, části jižních Čech, Šluknovského a Frýdlantského výběžku, okolí Králíků v Pardubickém kraji, Jesenicka, většiny Moravskoslezského kraje a východní části Zlínského kraje.

Ve čtvrtek teploty klesnou k mínus dvěma stupňům, maximálně teploměry ukážou dva stupínky nad nulou. Vysvitnout by ve čtvrtek ale místy mohlo slunce, tam, kde bude svítit déle, mohou být teploty vyšší - až k pěti nad nulou.

Pátek bude, co do počasí, podobný. Místy se objeví nízká oblačnost a mrznoucí mlhy, od severozápadu bude oblačno až zataženo. Teploty v noci klesnou k mínus pěti. Přes den by se mohly vyšplhat až na sedm stupňů nad nulou. Tam kde bude mlhavo, se teploty udrží na nule.

Víkend bude zatažený a místy zaprší. Ve vyšších polohách lze dokonce čekat sníh. Teploty v noci budou těsně pod nulou, chladněji bude na Moravě a ve Slezsku, tam přes noc klesnou k mínus třem. Denní teplota bude šest stupňů, lidé by ale měli očekávat mírný západní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Fotogalerie
35 fotografií