Radnice Prahy 14 funguje od roku 1996 v paneláku v ulici Bratří Venclíků. Léta fungování se na radnici podepsaly – zhoršená je vzduchotechnika, vybavení kanceláří také není úplně výstavní, návštěvnický komfort rovněž nejde s dobou. Zastupitelé Prahy 14 proto odhlasovali, že i s ohledem na úsporu energií potřebuje radnici rekonstrukci.

První práce už na jaře

Projekt na rekonstrukci radnice počítá s novým zateplením objektu, s výměnou oken i s novými elektrickými rozvody. Zároveň mají přibýt prvky zeleně s využitím dešťové vody. Vymění se světla, vzduchotechnika a zejména se do interiérů dodá klimatizace, která ve většině prostor chybí.

„Vedle zvýšení komfortu pro návštěvníky je hlavním cílem snížit energetickou náročnost budovy,“ uvádí starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09). „Vzhledem k tomu, že se energetická náročnost budovy sníží téměř o padesát procent, ušetříme i finance.“ Rekonstrukce by měla spolknout něco málo přes 100 milionů, přičemž většina této částky by měla být hrazena z dotací evropských fondů. Začít by se s ní mělo už na jaře tohoto roku.

Jak bude radnice fungovat?

Jelikož se nejedná o pouhé „kosmetické“ úpravy, bude provoz radnice pochopitelně omezen. Některé odbory se budou muset stěhovat. „Není třeba mít jakékoliv obavy. I během rekonstrukce budou všechny agendy využívané občany dobře dostupné a informace o nich srozumitelnou formou distribuované,“ vysvětluje místostarostka Prahy 14 Irena Kolmanová (TOP 09).

Budova radnice Prahy 14.
Autor: David Zima