Příští týden přinese, díky teplému západnímu proudění, ve vyšších vrstvách atmosféry, oblevu i do horských oblastí. Nejvyšší odpolední teploty budou stoupat až k 10 °C, a tak budou srážky vypadávat v podobě deště, a to převážně i v horských oblastech.

Výhledy počasí naznačují výraznější ochlazení ve druhé polovině ledna – to by se ale střední Evropa měla nacházet v oblasti vysokého tlaku vzduchu, která přináší malou oblačnost téměř beze srážek. A ani výhled počasí na únor podle sezonních předpovědí není z pohledu sněžení v nížinách vůbec optimistický – únor by měl být teplotně výrazně nadprůměrný v porovnání s dlouhodobým normálem, který je -0,9 °C.  

Málo sněhu v nížinách – nízký stav podzemních vod

Stav hladiny podzemních vod každoročně doplňuje voda z odtávajícího sněhu v nižších a středních nadmořských výškách – z tohoto pohledu tedy není situace pro vodohospodáře vůbec příznivá. Nyní je stav hladiny podzemních vod mírně podnormální.

Na sníh chudé zimy v nížinách

V posledních letech byly na sníh bohaté zimy v letech 2005, 2006 a 2010 – to výška sněhové pokrývky dokonce místy trhala rekordy. Naopak v zimním období let 1972/73, 1973/74, 1991/92, 1993/1994 a 1997/98 v nížinách během zimního půlroku téměř nesněžilo a výška sněhové pokrývky maximálně dosahovala do 3 cm sněhu.

Na sníh bohaté zimy jsou dány kombinací chladného proudění a přechodu jednotlivých frontálních systémů. Naopak zimy bez sněhu přináší převládající teplé jihozápadní nebo západní proudění.

Fotogalerie
55 fotografií