Za posledních 24 hodin napadlo na ledovou krustu za působení silného větru 15 centimetrů sněhu, za posledních 48 hodin 20 centimetrů nového sněhu. Větší množství sněhu je na závětrných svazích a ve žlabech.

„Tam se mohou vyskytnout laviny deskové. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. Možnost samovolného uvolnění velkých lavin se nepředpokládá,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše. Podle něj se dají očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila krkonošská horská služba v současné zimní sezoně poprvé v pondělí 16. prosince.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno minus devět stupňů Celsia, zataženo, mlha, 45 centimetrů sněhu z toho 15 nového a vítr v nárazech dosahoval přes 60 kilometrů v hodině.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

Fotogalerie
16 fotografií