Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Peklo na jihu USA: Teploty překonaly 50 °C, guvernér vyhlásil stav nouze

Autor: tsv, ČTK - 
18. června 2021
17:56

Jih a západ Spojených států sužuje již několik dní silná vlna veder, která letos přišla nezvykle brzy. Na některých místech bylo naměřeno více než 47 stupňů Celsia a meteorologové varují, že úleva přijde nejprve v neděli. Vedra mají vliv i na dodávky elektřiny, kvůli kterému se kalifornský guvernér rozhodl pro vyhlášení stavu nouze a uvedl v platnost několik omezujících opatření. Informoval o tom server DailyMail.

Guvernér Gavin Newsom se chce v nadcházejících dnech vyhnout situaci, která nastala loni, kdy po celém státě Kalifornie docházelo k častým a dlouhým výpadkům elektřiny způsobeným právě horkem. Hlavní místní poskytovatel energie a operátor elektrizační soustavy požádal místní, aby ve čtvrtek večer nepoužívali žádné elektronické spotřebiče včetně klimatizace po dobu pěti hodin a ulevili tak distribuci. „Je nutné jednat tak, abychom snížili zatížení energetické infrastruktury a zvýšili kapacitu energie,“ napsal operátor v prohlášení. Na základě opatření zavedených Newsomem nesmějí místní v průběhu tohoto týdne používat záložní generátory a zdroje uhlíkové energie.

Výstraha spojená s extrémním počasím se týká hlavně Kalifornie, Arizony, jihu Nevady, jihu Utahu a Texasu. Podle meteorologů v posledních dnech vystoupaly teploty až o deset stupňů nad průměr. Největší horka naměřil kalifornský národní park Death Valley, kde ve středu panovalo 54 stupňů Celsia.

Zásoby vody v nádrži Lake Mead poblíž Las Vegas, která zásobuje vodou 25 milionů lidí, jsou na nejnižší úrovni od 30. let minulého století, kdy se rezervoár poprvé napustil vodou. Energetické společnosti v Texasu žádají zákazníky, aby omezili používání klimatizací, protože tam kvůli rostoucí spotřebě energie hrozí výpadky proudu.

Někteří vědci varují, že vzhledem k oteplování klimatu si lidé žijící v těchto oblastech USA budou muset zvykat na to, že se podobné situace budou často opakovat. „Vlny veder na Západě se zhoršují, protože je půda tak suchá,“ řekl Park Williams z Kalifornské univerzity, který spočítal, že je nyní půda v západní části USA nejsušší od roku 1895. „Možná se nám tu objeví dvě, tři, čtyři, pět podobných vln veder do konce léta,“ dodal.

Ve státech Montana, Wyoming, Utah a Arizona již vypukly první požáry letošní sezóny. V prvních dvou jmenovaných se od úterka objevilo 14 nových ohnisek. Obavy z nadcházejícího léta panují rovněž ve státu Idaho, které podle expertů zažívá nejhorší sucho za posledních 126 let.

Podle expertů se situace nebude do budoucna zlepšovat a region musí přijmout řadu reforem a investic, aby dokázal podobné počasí dlouhodobě zvládat. „Musíme přestat přemýšlet o suchu jako o dočasné záležitosti,“ řekla Felicia Marcusová ze Stanfordovy univerzity.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi