Páteční délka slunečního svitu se bude pohybovat až kolem 16 hodin. Přes poledne bychom se ale na něm rozhodně zdržovat neměli – bez ochranných prostředků hrozí spálení pokožky už po 20 minutách. Bude jasno nebo polojasno. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí vysoko – na 30 až 34 °C, na Ústecku a Plzeňsku bude až 35 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Přespověď se skoro přesně vyplnila. Nejtepleji bylo v pátek v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,9 stupně Celsia. Rekordů přesto mnoho nepadlo. Z více než 150 stanic s alespoň třicetiletou délkou záznamů zaznamenaly nová teplotní maxima pro 18. červen pouze tři. Jednou z nich byla Paseka na Olomoucku, kde naměřili 31 stupňů, druhou Tuhaň na Mělnicku s teplotou 33,4 stupně. Třetí stanicí s novým rekordem je po dnešku Mořkov na Novojičínsku s 29,8 stupni Celsia. Důvodem byla mimořádně horká polovina června před osmi lety. 

Cítit se budeme jako v prádelně

Dlouhotrvající vedra zvyšují únavu všech věkových kategorií, snižují pracovní výkonnost a zhoršují naši koncentraci. Proto víkendové aktivity přizpůsobte vysokým teplotám – sportujte jen v ranních hodinách, pravidelně pijte, chlaďte se, odpočívejte. Naši pocitovou teplotu bude zvyšovat vlhkost vzduchu. V sobotu bude jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou klesat na 20 až 19 °C. Odpolední teploty vystoupí na 31 až 35 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Na západě území bouřky místy a ojediněle silné. Ranní teploty budou klesat na 20 až 16 °C. Odpolední teploty vystoupí na 32 až 36 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat.

Začátek astronomického léta bude nejteplejší od roku 2000

Ještě pondělní den bude extrémně zátěžový – do tropického a vlhkého vzduchu postoupí vlnící se studená fronta, na které se budou tvořit i velmi silné bouřky, doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. V pondělí bude jasno až polojasno, postupně od západu na většině území přibývání oblačnosti s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Odpolední teploty 31 až 35 °C, odpoledne od západu ochlazování.

V pondělí startuje astronomické léto, a to v 5 hodin a 31 minut – jeho začátek bude nejteplejší od roku 2000. V úterý bude oblačno, na východě území s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 23 až 27 °C. A další pokles teplot vzduchu přinese středa – to bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 22 až 26 °C. 

Ve střední Evropě tepleji než u moře

Během víkendu naměříme nejvyšší teploty z celé Evropy u nás a v Německu – také tam budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 36 °C. Poslední červnový týden sice přinese ochlazení, ale už na přelomu června a července se k nám zřejmě tropické teploty vrátí.

Fotogalerie
40 fotografií