Máme za sebou první tropický den letošního roku! V pondělí v 15 hodin byla pokořena tropická hranice na stanici Plzeň-Bolevec, o hodinu později tam teplota vystoupila na 30,5 °C, stanice Plzeň-Mikulka hlásila 30 °C. Na stanici Praha-Karlov se teplota zastavila na 29,2 °C, v Doksanech na 28,2 °C a v Praze-Libuši 28,1 °C. Poslední tropický den na území Česka byl 16. září 2020.

V úterý naměříme teploty ještě vyšší, ale už večer na naše území postoupí vlnící se studená fronta, spojená s tlakovou níží Hubertus, která přinese do konce pracovního týdne výrazné ochlazení, na celé území déšť, místy i vydatný a místy bouřky. Na návrat tropů do konce května to nevypadá.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Tropy, ale větrno

Teploty v pondělí připomínaly červenec, ale na východě území bylo větrno – nárazy větru v Jeseníkách a Beskydech přechodně dosahovaly v nárazech rychlosti až 90 km/h. Také během úterý bude ve východní polovině území větrno – čerstvý jihovýchodní vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti 70 km/h, v Jeseníkách a Beskydech až 90 km/h.

Vysoké teploty vystřídají bouřky a ochlazení

Také během úterního dne budeme skloňovat tropické teploty – před přechodem vlnící se studené fronty, bude kulminovat teplé jižní proudění – v odpoledních maximech naměříme 26 až 31 °C. V tomto období naposledy teplota vzduchu stoupala takto vysoko v roce 2012 – tehdy se v pražském Klementinu zastavila až na 30,3 °C.

Odpoledne ale začne od západu docházet k přibývání oblačnosti, večer se k tomu na západě území přidá déšť a přeháňky, místy bouřky. Deštníky budeme na většině území potřebovat až do konce pracovního týdne – místy se bude jednat o vydatné srážky – srážkové úhrny se budou zastavovat až na 30 mm/24 hodin. Místy se budou i nadále tvořit bouřky.

Ledoví muži přinesou ochlazení až o 15 °C

Ochlazovat se začne už během středy od západu, na celém území pocítíme výrazné ochlazení ve čtvrtek – místy teplota klesne o 15 °C. Středeční nejvyšší odpolední teploty se budou od západu pohybovat od 13 °C po 26 °C na východě území, ve čtvrtek a v pátek v maximech naměříme 12 až 16 °C.

O víkendu se teploty zastaví do 20 °C. Od středy najdeme v kalendáři tzv. Ledové muže, tj. Pankráce, Serváce a Bonifáce – letos přinesou výrazné ochlazení, ale mrazivých rán se už obávat nemusíme.

Fotogalerie
52 fotografií