Vysoké teploty, postupně v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu a bouřkami, budou extrémně zátěžové pro naše zdraví. Vůbec nejvyšší červnová teplota byla v Česku naměřena 26. 6. 2019 – tehdy v Doksanech rtuť teploměru dosáhla 38,9 °C.  

Tropy budou panovat do pondělí

Od středy nejvyšší odpolední teploty postupně porostou. V odpoledních maximech naměříme 26 až 30 °C – na tropické hodnoty vystoupí teploty v Polabí a na jižní Moravě. Ve čtvrtek budou v Čechách nejvyšší odpolední teploty kulminovat na 29 až 33 °C, na severovýchodě území to budou teploty do 29 °C. V pátek v odpoledních maximech naměříme 30 až 34 °C.

Sledujte meteorologický radar Blesku

A o víkendu a v pondělí budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat na 31 až 35 °C a zároveň se bude zvyšovat i vlhkost vzduchu. Nejnižší noční teploty budou také vysoko – mezi 20 až 15 °C. Ochladí nás pouze bouřky – ty v sobotu očekáváme ojediněle, v neděli a v pondělí místy. Vzhledem k vysokým teplotám i vlhkosti vzduchu se mohou ojediněle vyskytnout i silné bouřky doprovázené nebezpečnými meteorologickými jevy.

Počasí bude extrémně zátěžové

Tropické teploty jsou nejvíce zátěžové pro chronicky nemocné, těhotné ženy, jedince se zhoršenou termoregulací organismu – tedy starší generace a malé děti, dále pro astmatiky a kardiaky. Dlouhotrvající vedra zvyšují únavu všech věkových kategorií, snižují pracovní výkonnost a zhoršují koncentraci, například při řízení automobilu.

Na bouřky špatně reagují psychicky labilní jedinci. Vzhledem ke slunečnému a suchému počasí porostou i koncentrace přízemního ozonu. Výchozími látkami pro jeho vznik jsou nejrůznější plyny a výpary, prach, ropný olej a především anorganické plyny – kysličník uhelnatý, kysličník dusíku a síry. Jeho vznik urychluje účinek ultrafialového záření, proto je ho nejvíce v odpoledních hodinách. Ohrožující jsou hodinové koncentrace přízemního ozonu mezi 150-200 mikrogramy na metr krychlový. Způsobuje pálení a slzení očí, bolesti hlavy, únavu a snižuje výkonnost.

Vysokým teplotám přizpůsobte denní aktivity

Vzhledem k vysokým teplotám bychom měli výrazně zvýšit příjem nealkoholických tekutin, větrat pouze v noci a během dne se několikrát osprchovat vlažnou vodou. Sportovat ráno a večer, přes poledne zůstat doma. Zvolit letní, prodyšné oblečení, sandály a pokrývku hlavy. Při zvýšené fyzické aktivitě v tropických teplotách hrozí křeče. Úpal si uženete dlouhotrvajícím vystavením vysokým teplotám bez dodržování pitného režimu.

Při rychlých změnách pobytu venku a v klimatizovaném prostředí, kde se teplota liší o více než 5 °C, je nebezpečí nachlazení. Pozor i na studené nápoje nebo zmrzlinu – při vyšší konzumaci budeme skloňovat angínu. Na přímém slunečním záření přes poledne bez pokrývky hlavy je to na úžeh, bez slunečních brýlí zánět spojivek a bez opalovacího krému se spálíte už po 20 minutách – nad střední Evropou je extrémně podprůměrný stav ozonu.

Fotogalerie
36 fotografií