Obloha bude převážně jasná, až o víkendu bude oblačnosti, srážek a bouřek přibývat. Pozor na vysoké hodnoty UV indexu - přes poledne bychom se na přímém slunci bez ochranných prostředků, tj. pokrývky hlavy, slunečních brýlích a opalovacího krému, zdržovat neměli. 

Tropické teploty nás budou provázet od úterý až do konce pracovního týdne – postupně porostou a nejvyšší hodnoty naměříme o víkendu. Ve střední Evropě tak budou teploty vyšší než ve Středomoří.

O víkendu nás ochladí studená fronta

Zpočátku týdne bude převládat jen malá oblačnost, postupně nás ochladí déšť nebo bouřky. O víkendu bude počasí u nás ovlivňovat vlnící se studená fronta. V pondělí bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat relativně nízko – jen na 10 až 6 °C. Odpolední teploty vystoupí na 22 až 26 °C. 

V úterý bude jasno až polojasno. Ranní teploty zůstanou většinou přes 10 °C - nejčastěji mezi 14 až 10 °C. Odpolední teploty vystoupí vysoko - na 26 až 30 °C. 

Aktuální vývoj meteorologické situace sledujte na radaru Blesku

Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty očekávejte mezi 14 až 10 °C. Odpolední teploty tropické na 27 až 31 °C. 

Ve čtvrtek bude také převládat jen malá oblačnost - jasno až polojasno. Ranní teploty se budou pohybovat kolem 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí na 29 až 33 °C. 

V pátek a o víkendu čekejte i bouřky

V pátek bude jasno až polojasno, odpoledne se na západě území mohou vyskytnout ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí na 31 až 35 °C. 

V sobotu bude polojasno až oblačno, občas déšť nebo bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 31 až 35 °C. 

V neděli bude polojasno až oblačno, občas déšť a bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C.

Při tropických teplotách snižte fyzickou aktivitu

Tropické teploty zatěžují zejména jedince se zhoršenou termoregulací, tj. těhotné ženy, starší generace, malé děti, ale i pro chronicky nemocné, astmatiky a kardiaky. Rozhodně bychom měli snížit fyzickou a psychickou zátěž – sportovat v ranních a večerních hodinách, pravidelně odpočívat a chladit se. Dlouhotrvající tropické teploty ale zvyšují únavu nás všech, snižují pracovní výkonnost a zhoršují koncentraci (například při řízení automobilu). 

Samozřejmostí by mělo být lehké oblečení z přírodní bavlny, pokrývka hlavy, sluneční brýle, opalovací krémy, přes poledne se zdržovat v chládku, větrat v nočních hodinách, nastavit klimatizaci tak, aby teplotní rozdíl oproti venkovní teplotě nebyl vyšší než 6 °C.

Super tropickým teplotách bychom měli přizpůsobit i jídelníček:

  1. Zajistit dostatečný přísun tekutin – nealkoholických nápojů, nejlépe vody.
  2. Přisolte si – sůl váže tekutiny v těle.
  3. Do jídelníčku zařadit potraviny bohaté na draslík – ten reguluje vodní hospodaření v těle. Jezte banány, rajčata, fazole nebo hroznové víno.
  4. Zvýšit příjem ovoce a zeleniny bohaté na vodu – ředkvička, okurka, meloun.
  5. Zvýšit příjem vlákniny.
  6. Nedávat si neupravené potraviny, které se při vyšších teplotách rychle kazí – např. saláty s majonézou – hrozí salmonela.
  7. Pozor na zvýšený příjem zmrzliny a studené nápoje – po jejich konzumaci hrozí angína.

Fotogalerie
49 fotografií