I přes to, že v Chorvatsku bývají velmi teplá léta, pouze s minimem srážek, vůbec není vyloučené, že tam tlaková níže nad Alpami může přinést deštivý týden s teplotami i pod letní hranicí na sever tamního území. Nebo že slunečné a tropické počasí v odpoledních hodinách doprovází bouřky, které mohou být ojediněle i silné.

Letošní letní měsíce by ale podle výhledů měly být srážkově podprůměrné. Těšit se tak můžete na měsíční délku slunečního svitu až kolem 350 hodin, se srážkovými úhrny pod 30 mm. 

Nejvyšší teploty přinese zřejmě červenec

Nejvyšší letní teploty se v Chorvatsku pohybují nejčastěji kolem tropické hranice tj. 30 °C.

Podle výhledů nejvíce tropických i super tropických dnů (s teplotou přes 35 °C) přinese letos červenec. Přitom panují v červenci teplotní rozdíly mezi chladnějším severem (např. Rijeka průměrná teplota 23,4 °C, historicky nejvyšší naměřená teplota 40 °C) a teplým jihem (Split průměrná 25,9 °C, historicky naměřená nejvyšší teplota 38,6 °C).

Teplota moře může dosáhnout až 28 °C

Teplota moře se v sezóně pohybuje u pobřeží nejčastěji mezi 21 až 26 °C, v létě 2015 ale dosáhla až 28 °C. V těchto dnech je nejvyšší teplota moře u západních břehů Istrie, protože je tam hloubka jen 40 metrů.

UV index u moře dosahuje vysokých hodnot – přes poledne bychom se měli zdržovat ve stínu a používat opalovací krémy s vysokým faktorem.   

Mezi nebezpečné jevy se řadí i vodní smrště

K nebezpečným jevům počasí v Chorvatsku v létě patří silné bouře doprovázené krupobitím i přívalovým deštěm, ojediněle i derechem (ničivý vítr), vodní smrště nebo bóra.

Vodní smršť je vodní vír nad vodní hladinou, který je spojen s bouřkovou oblačností cumulonimbem.

Fotogalerie
68 fotografií