Průměrná letní teplota (z let 1981-2010) se od června do srpna v Česku pohybuje na 17 °C a srážkové úhrny na 82 mm. Dle výhledů sezónních modelů by odchylky od dlouhodobého teplotního normálu měly být minimální - podle výhledů pouze srpen může být o 1 °C teplejší, než jaký je normál. Vypadá to tedy, že nás dlouhé vlny veder jako v roce 2018 nečekají. To bylo tehdy na stanici Doksany naměřeno 48 tropických dnů. Zároveň se ale nemusíme obávat, že se nám vyhnou tropické teploty - ty k létu u nás patří. Poslední rok bez tropických teplot byl v roce 1940.

Vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

Pro letní měsíce platí, že jsou srážkově nejbohatší z celého roku - nejvíce srážek je spojeno se silnými bouřkami. Také srážkově by letošní letní období mělo být podle posledních předpokladů normální, což je dobrá zpráva pro vodohospodáře, výrazněji by se nemělo prohlubovat sucho.

Kdy si vzít dovolenou v závislosti na počasí?

Podle statistik bývá nejstabilnější počasí na přelomu července a srpna a také na konci léta. Poslední srpnová dekáda ale už často přináší studená rána kvůli prodlužujícím se nocím. A podle výhledů to vypadá, že ten, kdo si vezme dovolenou až v srpnu, tomu bude počasí přát nejvíce. Srpen by měl tedy přinést mírnou kladnou teplotní odchylku od normálu. Naopak nejvíce proměnlivé a na srážky bohaté počasí přináší hned první červencová dekáda.

Během června budou ideální podmínky pro vodáky - průtoky většiny toků se pohybují na 70 až 135 % s květnovými normály a hydrologické sucho se nevyskytuje. Jen teplota vody i vodních nádrží je nízko, a to kvůli studenému jaru. Teplota vody se ve vodních nádržích pohybuje od 13 °C na Seči nebo Slapech po 15 °C na Brněnské přehradě.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová. Blesk

Fotogalerie
48 fotografií