Chladné jaro pokračuje. A do konce května to na zlepšení nevypadá. Částečné ubývání oblačnosti a srážek s teplotami i lehce přes 20 °C nyní numerické modely slibují až na začátek června. Můžeme se ale vůbec těšit, po chladném a na srážky bohatém jaru, na letní nebo tropické teploty v létě?

Sledujte aktuální počasí a přeháňky na radaru Blesku

Na konci května v hlavní roli deštník

Pondělí ráno bude tím nejchladnějším z celého týdne a to kvůli malé oblačnosti - v ranních minimech naměříme jen 6 až 2 °C a místy se budou tvořit i přízemní mrazíky.

Naopak odpolední teploty vystoupí na nejvyšší hodnoty z celého týdne - před přechodem studené fronty sem přechodně pronikne teplejší vzduch od jihu, který v Čechách přinese teploty mezi 18 až 22 °C, na Moravě a ve Slezsku to budou teploty mezi 16 až 20 °C.

Teploty do dvacítky a proměnlivé počasí

Naši pocitovou teplotu bude ale snižovat čerstvý jižní vítr s nárazy až kolem 55 km/h. Večer se bude měnit na západní. Zatímco zpočátku dne bude jasno až polojasno, tak odpoledne a večer začne docházet od západu k přibývání oblačnosti, večer se k zatažené obloze na západě území přidá déšť nebo přeháňky.

Od úterý ale teploty půjdou opět dolů – a to kvůli chladnému a vlhkému severozápadnímu proudění. V úterý bude zataženo až oblačno, zpočátku dne na většině území s deštěm nebo přeháňkami, odpoledne ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty zůstanou vysoko – mezi 13 až 9 °C, odpolední se zastaví na 12 až 16 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr, na západě území čerstvý s nárazy kolem 55 km/h.

Ve středu bude polojasno, během dne až oblačno a místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C, odpolední maxima vystoupí na 15 až 19 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Podobný scénář bude psát čtvrtek a pátek – oblačno až polojasno, během dne až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C, odpolední vystoupí na 14 až 18 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h. O víkendu by mělo být oblačno až polojasno a přeháňky pouze ojediněle, ale nejvyšší odpolední teploty budou zůstávat mezi 14 až 19 °C.

Nebude po chladném jaru následovat i deštivé a studené léto?

Po teplotně podprůměrném dubnu, přináší i květen až na výjimky teplotně podprůměrné dny bohaté na srážky. Ale i po chladných a na srážky bohatých jarních měsících, může následovat teplé léto – důkazem jsou roky 1996 nebo 2013. Žádné závislosti a souvislosti v počasí mezi měsíci nebo ročními obdobími totiž neexistují. Sezónní výhledy počasí zatím dávají stejné šance teplotně nadprůměrnému, průměrnému nebo podprůměrnému létu v Evropě střední.