Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výheň jako v pekle: 45stupňová vedra čekají Řecko a okolí, úřady varují před požáry

Autor: ČTK - 
30. července 2021
18:18

Řecko a některé okolní státy čekají v příštích dnech silnou vlnu veder. V pondělí a úterý by se teploty mohly vyšplhat i na 45 stupňů Celsia, uvedla agentura Reuters s odkazem na řeckou meteorologickou službu. Již dnes teploty dosáhly 40 stupňů a v Aténách dočasně zavřeli Akropoli. Vysoké teploty čekají také Turecko, Bulharsko a Srbsko.

Vlna veder by v Řecku mohla být jednou z nejhorších od roku 1987, kdy v souvislosti s vysokými teplotami v zemi umřelo na 3 000 lidí, uvedla agentura EFE. Mnohá řecká města tak chystají klimatizované sály, kam se budou moci uchýlit senioři a lidé z dalších rizikových skupin. Teploty neklesnou pod 30 či 25 stupňů Celsia ani v noci. O něco menší vedro by mělo panovat jen na některých ostrovech.

Úřady se kvůli vysokým teplotám obávají vzniku vyššího počtu požárů. V průměru Řecko zaznamenává v létě zhruba 50 lesních požárů denně, číslo se ale podle vlády postupně zvyšuje, uvedla agentura AP. „Tento fenomén se postupně zhoršuje. Z klimatické změny se stává klimatická hrozba,“ uvedl šéf řecké civilní ochrany Nikos Chardalias.

S požáry bojuje i sousední Turecko. To ve čtvrtek hlásilo tři oběti z provincie Antalya na jihu země. Další muž zemřel ve čtvrtek večer nedaleko města Marmaris na Turecké riviéře. V nemocnici skončily desítky lidí. Hasiči museli evakuovat obyvatele 14 měst i hosty některých turistických zařízení. Turecku přislíbil pomoc Ázerbájdžán, který do země vyšle až 500 hasičů a záchranářů. Řecko rovněž nabídlo podporu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi