V pátek očekáváme proměnlivý charakter počasí – převládat bude polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky, odpoledne bude docházet k přibývání oblačnosti od jihozápadu s deštěm a místy s bouřkami.

Sledujte meteorologický radar Blesku

Odpolední teploty budou kulminovat vysoko – nejčastěji se zastaví mezi 28 až 32 °C, v západní polovině území bude kolem 26 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, zesilovat bude přechodně v bouřkách.

Neděle ve znamení trvalého a vydatného deště

Pokud plánuje na víkend výlet, rozhodně se na něj vydejte už během soboty, to bude oblačnosti i srážek méně. Zpočátku dne bude oblačno, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno. Ranní teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Odpolední teploty vystoupí na 23 až 27 °C. Foukat bude mírný západní vítr o rychlosti do 20 km/h.

V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť, v jihovýchodní polovině území i trvalý a vydatný. Ojediněle bouřky. Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty se zastaví na 18 až 22 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, v bouřkách bude zesilovat.

Začátek srpna bude opět proměnlivý

Také začátek druhého prázdninového měsíce přinese proměnlivý charakter počasí s dostatkem srážek, občasnými bouřkami a teplotami jako na houpačce. V prvním srpnovém týdnu bude převládat oblačno až zataženo, jen přechodně bude polojasno. Zpočátku týdne místy, postupně na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami.

V ranních minimech budou zpočátku týdne teploty klesat jen na 14 až 9 °C, postupně se budou pohybovat na 16 až 12 °C. Odpolední teploty v pondělí vystoupí jen na 20 až 24 °C, od úterý už budou na letní hranici, tj. mezi 21 až 27 °C.

Na jihovýchodě Evropy bude o víkendu až 44 °C

Zatímco v Česku to na vlnu veder nevypadá ani v první polovině srpna, na jihovýchodě Evropy zažívají nejteplejší dny z celého léta. V Řecku se budou nejvyšší odpolední teploty o víkendu zastavovat až na 44 °C. S přílivem velmi teplého vzduchu z Afriky se tam dostává také saharský písek.

Fotogalerie
46 fotografií