Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jako v Last of Us? Vědce děsí zmutovaná houba, která infikuje lidi!

Autor: rix - 
22. března 2023
20:28

Vědce po celém světě znepokojuje šíření plísně s názvem Candida auris. Ta se v nedávné době kvůli globálnímu oteplování vyvinula natolik, že může infikovat člověka. Veřejnost tyto zprávy šokovaly s přihlédnutím k tomu, že na HBO je zrovna hitem seriál Last of Us, kde houba cordyceps proměnila lidi ve vraždící zombie. Experti ale vášně důrazně krotí. 

„Ve Spojených státech se rychle šíří plíseň, která se nedávno vyvinula tak, aby mohla infikovat člověka, a její léčba je stále obtížnější,“ varovalo sdružení vědců pod názvem Iniciativa Sníh. Infekce vyvolané houbou Candida auris se ve Spojených Státech skupiny vědců poprvé objevily v roce 2013. Od té doby se počet nakažených rapidně zvyšuje. 

„Podle mikrobiologa a imunologa Artura Casadevalla, který se zabývá plísňovými infekcemi, je nárůst počtu případů a rezistence na antimykotika znepokojující,“ popsala Iniciativa. V roce 2021 se touto smrtící houbou nakazilo 1471 lidí, což je téměř dvojnásobek oproti 756 případům z předchozího roku.

Šíření plísně je velmi podobné tomu, jak je vykreslováno v seriálu Last of Us, hitu HBO založeném na stejnojmenné herní sérii. Houba s názvem cordyceps tam infikuje a posléze ovládá lidi, načež rozpoutá zombie apokalypsu.

Candida auris se přenáší z člověka na člověka nebo z interakcí s kontaminovanými povrchy. Nebezpečná je zejména pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Houbu podle deníku Daily Star nelze léčit tradičními antimykotiky a počet kmenů odolných vůči lékům údajně roste. 

Stejně jako v seriálu Last of Us, houbu přinutilo k vývoji a větší rezistenci globální oteplování. „Ty nemoci se musí přizpůsobit stále teplejšímu okolnímu prostředí, což jim posléze pomáhá umět přežít i v lidském organismu,“ uvedl mikrobiolog Arturo Casadevall pro Washington Post.

I když je šíření houby znepokojivé, doktor Waleed Javaid krotil vášně. „Nechceme, aby si lidé sledující Last of Us mysleli, že všichni zemřeme,“ uvedl s tím, že se nakažení ve vraždící zombie nepromění. „Jde o infekci, která se vyskytuje u velmi nemocných jedinců, kteří mají obvykle i další zdravotní potíže,“ dodal. 

Video  Seroš X: The Last Of Us  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi