Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podcast: Žena si v 37 letech poprvé sáhla na vagínu. Její reakce mě vyděsila, říká sexuální asistentka Vladana

Video se připravuje ...
Autor: pdc, ub, jim - 
16. dubna 2024
10:11

Od roku 2015 poskytuje Vladana Augstenová pomoc v oblasti sexuality zejména znevýhodněným lidem. Mezi nejdojemnější okamžiky, které během práce sexuální asistentky zažila, byl moment, kdy pomohla 37leté téměř nehybné ženě, poprvé se dotknout její vlastní vagíny. Co následovalo potom, překvapilo i samotnou hostku podcastu Už budu!

Vladana Augstenová se zajímá o sex, intimitu a lidskou sexualitu od roku 2012, kdy o tomto tématu napsala i odbornou diplomovou práci. O tři roky později se stala jednou z prvních sexuálních asistentek. Na sexualitu znevýhodněných se podle ní zapomíná a přitom je pro každého člověka přirozená a nesmírně důležitá.

Video Už budu! Celý rozhovor se sexuální asistentkou Vladanou Augstenovou - pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

„Když se rodičům narodí postižené dítě, tak nějaká sexualita jde úplně stranou. Řeší se pomůcky, jak to dítě naložit, vyložit a čím je větší, tím je to těžší. Všechno stojí strašně moc peněz. Stojí je to spoustu úsilí a poslední, na co by mysleli, jak se to dítě vdá, s kým bude souložit v 15 a budou to řešit, až když to přijde,“ vysvětluje sexuální asistentka.

To období, kdy fyzicky znevýhodněné osoby začnou řešit svoji sexualitu bývá podle Augstenové od 12 do 15 let u chlapců. U dívek se to řeší permanentně. „Holky jsou totiž vždy více zranitelné. Čím víc jsou znevýhodněné, tím víc jsou zranitelné a obzvlášť když jsou připoutané na vozíku, tak je kdokoliv může kdekoliv, jakkoliv osahávat a s tím neudělá vůbec nic. A jakože se to děje,“ varuje odbornice.

Obzvlášť pro imobilní osoby je nepříjemné, když se v nich probouzí sexualita a od ošetřovatelů se dočkávají na intimních oblastech pouze mechanických dotyků, aby je umyli a podobně. „Představte si,že každý s vámi jedná jak s kusem masa a utírají vás klinicky, stroze, bez nějakýho pocitu a najednou už cítíte ve svém těle rozkoš a asistenti vás pořád utírají jako ma miminko, ale nedotýkají se vás jakože za účelem lásky a rozvinutí nějaký rozkoše.“

Děkujeme, že nás sledujete, odebíráte a hodnotíte. Můžete nám napsat, co si o podcastu myslíte, nebo doporučit hosta na bleskpodcasty@cncenter.cz. Více informací o moderátorce Zorye Blue naleznete zde.

Podobné pocity měla i 37letá žena, která neměla žádné mentální znevýhodnění, jen byla od narození upoutaná na lehátko, protože měla spastické nohy i ruce. Končetiny jí zůstávaly pokrčené v jedné poloze. „K Vánocům jí ošetřovatelky pořídily vibrátor a najednou mě zavolali, že vlastně neví, jak jí ten vibrátor mají teda dát, protože ona ho rukama neuchopila a nikdo nevěděl, co mají dělat,“ líčila Vladana Augstenová. Když obhlédla situaci, vyhodnotila, že žena vibrátor neudrží, a tak ji pomohla s rukou, aby se dotkla své vagíny. A ona ji po 37 letech vůbec poprvé nahmatala!

„Začala strašně křičet a já jsem si myslela, že umírá,“ popisovala hostka podcastu svůj úlek. Žena totiž nemohla mluvit, a proto komunikovala pouze očima. „Nevěděla jsem, že to je radost, já jsem tam byla s ní sama. Odskočila jsem a myslela si, že dostanu infarkt, nebo že je po mně, protože jsem jí zabila. Jenže ona se začala smát, tak jsem pochopila, že to je pro ni dobrý a musela jsem vysvětlit těm ošetřovatelkám, že vibrátor je úplně na nic,“ vracela se k dojemné chvíli.

Vibrátor mohl ženu zranit, a tak poprosila pečovatelky, aby jí pomáhaly napolohovat její vlastní ruku na vagínu a poté odešly. Ošetřovatelky se ovšem styděly a Vladana Augstenová musela ještě přijít, aby je to naučila. Odbornice na tomto příběhu zdůrazňovala, že nepřišla sama pacientku uspokojit, ale pomohla jí najít cestu k vlastní sexualitě a vlastnímu uspokojení.

Masturbování na veřejnosti

V jiném případě Vladanu Augstenovou poprosili o pomoc u 17letého chlapce, který byl velmi znevýhodněný a navštěvoval speciální školu. Když ale se spolužáky vyrazili na procházku, začal venku masturbovat. Nebylo možné mu domluvit, a tak přijela sexuální asistentka, která si přivezla i speciální brožurky, s jejichž pomocí se dorozumívali.

„Já jsem ho učila teprve, jak vypadá blonďatá paní, jestli se mu líbí blondýnka víc nebo tmavovlasá. Co to je, když se k někomu přiblížíte blíž a ukazovala jsem mu to na těch brožurkách. Zjišťovala jsem jeho potenciál, jak to vnímá,“ nakonec se oba pochopili a expertka zjistila, že se mu líbí blondýnky a pochopil, že když někdo někomu dá ruku, že ho má rád. A naopak, že když někoho odstrkává, že ho nemá rád.

„Pochopil, že mu dělá dobře, když se dotýká sám sebe a pochopil ode mě, že když si chce dělat sám sobě dobře, takže půjde za paní učitelkou a řekne jí, že chce být na chviličku sám. Poprosí ji a ona ho odvede někam na stranu za strom, kamkoliv a on tam bude moct masturbovat,“ prozradila, jak celou situaci nakonec vyřešili.