Také v pátek bude počasí u nás pod vlivem brázdy nízkého tlaku vzduchu. Během odpoledne očekáváme více oblačnosti, srážek a místy i bouřek na jihovýchodě a východě území. Bouřky mohou být opět ojediněle doprovázené i přívalovým deštěm.

Počasí sledujte na radaru Blesku

V pátek bude oblačno, na severozápadě území až polojasno, jen ojediněle přeháňky. Během odpoledne na východě a jihovýchodě území místy déšť nebo přeháňky, odpoledne místy bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 25 °C, na severozápadě území bude až 27 °C. Na jihovýchodě a východě území bude i nadále panovat vysoká vlhkost vzduchu - vlhkost vzduchu kolísá v průběhu dne, což souvisí s teplotou vzduchu. Proto maximum nastává většinou ráno (příznakem jsou po ránu mlhy), nejmenší je naopak v době kulminace teploty vzduchu. Velkou roli však hraje i chod větru - jeho vyšší rychlost většinou vlhkost snižuje.

Neděle přinese nejméně srážek z celého týdne

V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne místy déšť, přeháňky nebo bouřky. Bouřky mohou být opět ojediněle doprovázené i vydatnějším deštěm. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C, v Čechách při zmenšené oblačnosti bude až 27 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, zejména na východě území během dne ojediněle přeháňky ojediněle bouřky. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 26 °C.

Počasí bude zůstávat dost proměnlivé

Mírné ochlazení v porovnání s víkendem přinese počátek nového týdne, žádné drama se ale konat nebude. I nadále musíme počítat s občasnými přeháňkami nebo bouřkami.

V pondělí bude polojasno až oblačno, na východě území ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C. V úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C.

Teplota vody v přírodních nádržích roste ke 20 °C

Pokud vás počasí vyláká k vodě, její teplota se v přírodních nádržích pohybuje nejčastěji mezi 18 až 20 °C. Dvacet stupňů má například nádrž Vranov nebo Nové Mlýny, Osmnáct stupňů Orlík nebo Nechranice. Kvalita vody je dobrá.

Na jihu Evropy stále hodně oblačnosti a srážek

Na jih Evropy přinášejí jednotlivé oblasti nízkého tlaku vzduchu hodně oblačnosti, srážek a místy i bouřky. Počasí tam v jednotlivých dnech přináší hodně podobný scénář – ráno a dopoledne ještě malou oblačnost, během odpoledních hodin ale oblačnosti přibývá a spolu s ní srážky a místy i bouřky. Odpolední teploty se zastavují na letních hodnotách, teplota moře je příjemná – nejčastěji mezi 20 až 24 °C. Oblačnosti a srážek začne ve Středomoří ubývat ve druhé polovině příštího týdne. Výhledy počasí na léto ale počítají i nadále s nadprůměrnými srážkami.

Video
Video se připravuje ...

Počasí na počátku června 2023 v tuniském letovisku Mahdia. Blanka Volfová

Fotogalerie
74 fotografií