Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Majitel baru v Liberci po žhářském útoku: Jsem v šoku, byl to terorismus!

Autor: pma, ČTK - 
31. ledna 2024
10:04

V pondělí v noci došlo v podniku Black Panter nedaleko libereckého vlakového nádraží k požáru. Neznámý pachatel hodil dovnitř, kde právě probíhala oslava 40. narozenin, zapálený kanystr. 15 lidí se zranilo, z toho sedm vážně. Majitel baru  Theodor L. je z útoku v šoku. Interiér je po incidentu od sazí, žárem dokonce popraskala podlaha. Vlastník přiznal, že netuší, zda bude mít sílu v podnikání pokračovat. Mezi zraněnými jsou hlavně Lenártovi kamarádi a štamgasti.

„Zapálil to tady. Podle hasičů bylo ohnisko v těchto místech, hned vedle stolu, kde seděli hosté. Vidíte, že popraskala i dlažba z toho žáru,“ uvedl pro televizi CNN Prima NEWS majitel libereckého klubu Black Panter. 

Theodor je z incidentu v šoku. Mezi zraněnými jsou jeho kamarádi a štamgasti. „Je mi z toho špatně, mám husí kůži po celém těle. Postupně mi dochází, co se vlastně stalo. I v návaznosti na to, co se stalo v Praze na Filozofické fakultě, tohle je podle mě teroristický útok, chtěl zabít patnáct lidí,“ připustil vlastník.

Osudného večera v Black Panterovi slavil zedník Zdeněk své čtyřicáté narozeniny. S tím, jaký bude mít oslava konec, nepočítal ani v nejhorším snu. On sám utrpěl zranění obličeje, rukou i nohou. „To je z toho, jak na mě šlapali. Prostě mi přišlápli nohu,“ svěřil se Zdeněk. Ten i přes své zranění dokázal po vypuknutí požáru z výbuchu kanystru vykopnout dveře, aby se on i další návštěvníci oslavy dokázali dostat z hořícího pekla ven. „Někteří ale zůstali v místnosti u fotbálku, ven je museli dostat až hasiči,“ připustil oslavenec.

Z baru byly evakuovány více než tři desítky osob. Patnáct z nich utrpělo zranění, sedm z nich se zranilo těžce. Podle ředitele Krajské nemocnice Liberec Tomáše Roubíčka stráví pacienti s lehčími zraněními v nemocnici několik dní, ti s těžšími zraněními mohou v zařízení zůstat i několik týdnů. „Vážně zranění pacienti mají popáleniny typicky v obličeji a na rukách,“ doplnil Roubíček.

Policie stále nezná identitu muže, který požár v Black Panteru způsobil. Kriminalisté se případem zabývají pro podezření ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Nikdo zatím obviněn nebyl. 

Podle stálých hostů pachatel nebyl v podniku poprvé. „Vždycky tam seděl sám, pil pivo, s nikým si moc nepovídal,“ upřesnil oslavenec Zdeněk. 

Video  V centru Liberce hořela restaurace, zranilo se 14 lidí  - HZS Libereckého kraje
Video se připravuje ...

Ondra Brych ( 31. ledna 2024 12:50 )

Nejmenoval se Zdenek!! Ladislav Kropáček to byl!

Vendy O ( 31. ledna 2024 12:48 )

"Theodor L. je z útoku v šoku. Mezi zraněnými jsou hlavně Lenártovi kamarádi a štamgasti."
Tak hlavně, že jste utajili příjmení majitele 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání