Aktuálně panuje sezóna sběru kačenky české, pomalu se začínají přidávat i první smrži. A právě ti jsou mezi znalci velmi ceněnými houbami. Hned po lanýžích jsou nejdráže prodávanou houbou, kdy se kilo smržů nabízí do restaurací i za dva tisíce korun. A najít je rozhodně není jednoduché….

Jiří Dubec z Benešova se proto setkává s tím, že se mu nejrůznější lidé snaží pod různými záminkami vloudit na jeho oblíbená místa. „Všichni, co mi dnes a denně píšete a voláte ohledně smržovitých druhů hub, tak to, prosím, nedělejte! Každý houbař by měl ctít kodex houbaření a ochranu svých stanovišť. Vyzradit si místo na tyto druhy je čistá blbost,“ upozorňuje Jiří Dubec.

V houbařských skupinách se nabízí i výměny. Kdo vymění místo na smrže za místo s medvědím česnekem?
Autor: Facebook

130 míst

Podle známého houbaře existuje v každé houbařské skupině na internetu spousta »šmíráků«, kteří chtějí díky údajům ostatních smrže najít a hlavně výhodně zpeněžit. „Někdo to zkouší za úplatu, jiné nabízejí dokonce i sexuální služby, i když to je řečeno trochu s nadsázkou,“ přiznává pro Blesk Jiří Dubec, který si na smrže našel asi 130 míst a každý rok se snaží hledat nové lokality. O jiné zase například vlivem lesní těžby přichází.

Zájem stoupl v covidu

„Od covidu houbaření obrovsky získalo na popularitě. Hodně lidí se na houby zaměřilo, takže návštěvnost v lesích je několikanásobně vyšší, než bývala před lety. Lesů ale ubývá. Já jsem od dětství naučený, že se houbařská místa nesdělují. V dnešní době si každý druhý uloží do mobilu souřadnice a pak vám vaši lokalitu beze studu navštěvuje,“ vysvětluje.

A co se týče smržů, najít je chce znalosti a také kapku přízně štěstěny. „Někdo má štěstí, že je najde napoprvé, jiný je hledá třicet let. Svoje první smrže lidé najdou nejčastěji na zahradě v mulči. Ale jejich chuť je diametrálně odlišná v porovnání třeba se smržem obecným,“ upozorňuje Jiří.

Smrže dobře tepelně upravte

Na smrže obecného nejčastěji narazíte v lokalitách s vápenitým podložím a jasany. Právě teď už můžete najít smrže kuželovitého, který roste jako první. Ten není tolik náročný na půdu a líbí se mu pod osikami. Pokud smrže najdete, měli byste věnovat čas jejich přípravě. „Všechny smržovité houby by se určitě měly dobře tepelně upravit, rozhodně je nejezte za syrova,“ radí Jiří.

20 tisíc za sušené?

A jak je to s jejich prodejní cenou, která mnohé houbaře láká? Jsou známy i částky 20 tisíc korun za kilo sušených smržů, čerstvé někteří do restaurací nabízejí za 2 tisíce korun za kilo.  „Někteří prodejci jsou schopni pokoušet se na tom takto zbohatnout, zatímco standardní cena je zhruba o polovinu nižší,“ dodává Jiří Dubec.

 

Video
Video se připravuje ...

Kde všude rostou výborné jedlé houby? Videohub

Fotogalerie
12 fotografií