Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Kauza Čapí hnízdo nekončí: Žalobce se odvolal proti rozsudku, který zprostil Babiše viny

Autor: trm, ČTK, ver - 
12. dubna 2024
17:49

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dnes podal odvolání proti rozsudku, kterým pražský městský soud v polovině února podruhé nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo. ČTK to sdělil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala. Případem, který se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách, se tak bude zabývat Vrchní soud v Praze. Ten už jednou zprošťující rozsudek městského soudu zrušil. Babišův obhájce Bartončík řekl, že zprošťující rozsudek v kauze Čapí hnízdo považuje za správný, odvolání za klienta podávat nebude.

„Odvolání bylo podáno jako blanketní, a to v neprospěch obou obžalovaných. Státní zástupce se po prostudování rozsudku neztotožnil se závěry soudu a též s přihlédnutím ke skutečnosti, že je ve věci vázán právním názorem nejvyššího státního zástupce, přistoupil k podání odvolání,“ uvedl Cimbala. Doplnil, že bližší důvody odvolání bude možné sdělit poté, co žalobce odůvodnění vypracuje, k čemuž by mělo dojít do 5. května.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Oba obžalovaní vinu dlouhodobě odmítají.

Trestní senát městského soudu dospěl letos v polovině února k závěru, že skutek nebyl trestným činem. Podezření policie podle něj sice bylo oprávněné, důkazy, které byly nepřímé a mohly nasvědčovat protiprávnímu jednání, ale netvořily ucelený řetězec, který by vyvrátil obhajobu obžalovaných. Jejich vina tak nebyla prokázána bez veškerých pochybností.

Šaroch pro oba obžalované navrhoval podmíněné a peněžité tresty. Po vyhlášení rozsudku si ponechal lhůtu pro odvolání, to mohl podat do osmi dnů od doručení písemného vyhotovení rozhodnutí. Městský soud v Praze ho stranám rozeslal 8. dubna. 

Lhůtu pro podání odvolání si ponechali i advokáti obžalovaných. Babišův advokát Michael Bartončík uvedl, že odvolání podávat nebude. „Pan státní zástupce využil svého zákonného oprávnění a mně nepřísluší procesní postup žalobce komentovat. Nicméně rozsudek nalézacího soudu považuji za správný jak po stránce věcné, tak právní,“ uvedl. Důvod zproštění, tedy že žalovaný skutek není trestným činem, je podle advokáta přiléhavý a adekvátní důkazní situaci i právnímu stavu. Odvolání podle svého obhájce Josefa Bartončíka nebude podávat ani Nagyová. Advokát označil odůvodnění rozsudku městského soudu za „brilantní“.

Městský soud v Praze se případem zabýval podruhé, nepravomocný zprošťující rozsudek už vynesl dříve, v lednu 2023. Na základě Šarochova odvolání ho ale Vrchní soud v Praze na podzim loňského roku zrušil, nařídil doplnění dokazování.

Video  Babiše znovu zprostili obžaloby za Čapí hnízdo. Čílil se u soudu kvůli znalci  - Daniel Kraus, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

JaNat ( 13. dubna 2024 12:05 )

Ale no tak, ty začínáš být sprostý. 👎

JaNat ( 13. dubna 2024 12:04 )

Psal jsi o sobě, já žádné dvě staré zapařeniny nemám.

JaNat ( 13. dubna 2024 12:03 )

😁 😁 😁 Psala jsem ti: Čím myslíš a ty jsi odpověděl: Tím co ty nemáš. A jediné co oproti tobě nemám je ten malý díl těla, který máš v rozkroku. 😁 Ty mě urazit, ale no tak. Znáš to od Wericha: ....mě nemůže urazit!

Staroduchodce ( 13. dubna 2024 10:50 )

Nemocný snad člověče, nemocný i na duchu, ale nelituji tě!

Staroduchodce ( 13. dubna 2024 10:47 )

Na Babišovi si vytvořili živnost," koryto", někteří politici, novináři nebo jak si tato skupina "drben" říká, skupiny aktivistů , jejich kmotrů, atd. a dá se říci i soudců 🙁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa