Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Pavel ve Zlínském kraji: Školákům přiznal, že dělal lumpárny. Pak si ve skanzenu dal slivovici

Aktualizováno -
16. dubna 2024
22:40
Autor: ČTK - 
16. dubna 2024
07:19

Prezident Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Na úvod programu si vyzkoušel výrobu nábytku ve firmě TON v Bystřici pod Hostýnem. Prezidenta čeká mj. i návštěva Vrbětic. V diskuzi se žáky na zkladní škole se pak první muž státu přiznal, že dělal lumpárny a byl postrachem svých rodičů. Později nastínil, jak by chtěl postupoval ve vztahu ke Slovensku. Zhodnotil i cestu premiéra Petra Fialy (ODS) do USA. Odpoledne navštívil Valašské muzeum v přírodě, kde si dal frgály a slivovici.

  • Petr Pavel zahájil návštěvu Zlínského kraje.
  • Vyzkoušel si výrobu nábytku ve společnosti TON.
  • Na krajském úřadě se sešel s hejtmanem Radimem Holišem (ANO), zastupiteli kraje a starosty.
  • Navštívil i Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.
  • Ve středu prezident zamíří například do areálu ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí. České orgány podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že ve skladech umístili nástražné zařízení, které explozi způsobilo.

Návštěvu kraje zahájil Pavel dnes ráno prohlídkou společnosti TON v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, která vyrábí ohýbaný nábytek. Prezident si sám ruční ohýbání nábytku vyzkoušel. Spolu se dvěma pracovníky továrny a nezbytnými nástroji ohýbal dřevěné opěradlo židle 014, která se vyrábí už 160 let.

„Mě by to bavilo,“ zhodnotil práci s bukovým dřevem Pavel. Připustil však, že zhotovení opěradla pod jeho rukama bylo pomalejší, než je obvyklé. „Možná z toho bude i židle,“ zavtipkoval prezident, který před ohýbáním sundal sako a nasadil si zástěru.

S prací na opěradle Pavlovi pomáhali zaměstnanci závodu Lukáš Šidla a Tomáš Neuwirth. „Myslím, že to proběhlo v klidu tak, jak mělo. Tak, jak to probíhá se všemi běžnými lidmi, co tady chodí si to vyzkoušet,“ řekl Šidla.

Jeho kolega připustil, že byl před návštěvou hlavy státu lehce nervózní. „Prezident tu nechodí každý den,“ uvedl Neuwirth. Ocenil Pavlovu zručnost. „Máme zkušenosti s mnoha lidmi, co přijdou ohýbat, a opravdu mu to šlo,“ doplnil pracovník továrny.

Výrobce ohýbaného nábytku TON je známý zachováním jedinečných starých výrobních postupů. V poslední době je však kombinuje s moderními technologiemi. Tradice firmy sahá do roku 1861, kdy v Bystřici pod Hostýnem vybudoval se svými syny továrnu truhlář, vynálezce a návrhář nábytku Michael Thonet. Podnik několikrát změnil vlastníka i název. Současný představuje zkratku slov továrna na ohýbaný nábytek.

Dělal jsem lumpárny

Prezident se od ruční práce přesunul do základní a mateřské školy v Mysločovicích. Místní školáci se ho tam např. ptali na oblíbené i neoblíbené předměty ve škole, koníčky v dětství i to, zda hraje na hudební nástroj.

„Byl jsem hodně živé dítě a postrachem svého okolí i rodičů, dělal jsem lumpárny,“ řekl dětem Pavel. 

Školáky zajímalo také to, na jaký sport se prezident dívá v televizi. „Mám rád všechny sporty, ve kterých jsou naši sportovci úspěšní,“ uvedl Pavel a zmínil tenistky a tenisty či Ester Ledeckou. „Nejblíž mám asi k hokeji, blíží se mistrovství světa, na to se těším,“ uvedl.

Dětem řekl, že se nikdy nenaučil hrát na hudební nástroj, protože k tomu neměl dost trpělivosti. Jeho oblíbeným předmětem ve škole byl tělocvik, ale také dějepis či zeměpis, později cizí jazyky. Vyzval také děti, aby se cizí jazyky učily. Děti také zajímalo, kolikrát se v prezidentské funkci měl čas projet na motorce, jak a kde se seznámil se svou ženou či čím chtěl být coby dospívající. „Byl jsem hodně pod vlivem okolí i knížek, chtěl jsme být přírodovědcem, kosmonautem i Old Shatterhandem,“ uvedl prezident. V debatě došlo i na vážnější témata, když děti zajímal jeho nejhorší zážitek při službě v armádě.

Dětem se debata s prezidentem líbila. „Byl to určitě zážitek. Škoda jen, že nebylo víc času a nemohli jsme mu položit ještě víc otázek,“ řekl novinářům žák šesté třídy. Školáci položili prezidentovi devět otázek, vždy jeden žák za daný ročník.

Pro školu byla návštěva prezidenta poctou, řekla její ředitelka Pavla Gregorovičová. „Je to pro mě osobně a myslím, že i pro žáky, neskutečný zážitek,“ uvedla. Prezidenta při návštěvě školy podle ní zajímalo například to, jaké projekty škola dělá. Ve škole je asi 330 dětí a dalších 50 v mateřské škole. Škola vzdělává také děti se speciálními potřebami, je v ní desítka ukrajinských dětí, účastnila se například charitativního kalendáře na podporu obcí postižených tornádem, dělala sbírku pro Ukrajinu. „Máme spoustu projektů. Na to, že jsme vesnická škola, máme co nabídnout,“ dodala ředitelka.

Promluvil o Slovensku 

Pavel jel následně na Krajský úřad ve Zlíně, kde ho přivítal hejtman. Setkal se též s krajskými zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností. 

Novinářům dnes prezident Petr Pavel řekl, že usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidských vztazích. Zlínský kraj, který dnes navštěvuje, se Slovenskem totiž sousedí. „Já jsem zastupitele ujistil o tom, že z mé strany bude velká snaha o to, aby kvalita vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou na té především mezilidské úrovni zůstala co nejlepší, protože bychom ji neměli příliš nechat ovlivňovat nesouladem v některých jednotlivostech zahraniční politiky. A měli bychom být schopni oddělit tuto debatu od běžných mezilidských vztahů,“ řekl prezident.

S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví „To jsou všechno věci, které ovlivňují kvalitu života, což je jedna z věcí, o které jsme se bavili asi nejdéle. Protože v kvalitě života spočívá, jestli budeme schopni udržet rovnoměrný rozvoj všech krajů, jestli budeme schopni udržet mladé lidi ve vzdálenějších regionech, jestli budeme držet krok se světem, anebo jestli začneme zaostávat," řekl prezident.

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) přišla řeč i na rozpočtové určení daní. Zlínský kraj patří mezi regiony, jež úpravu rozdělování daní a zvýšení podílu krajů navrhují. „Zlínský kraj je ve stávajícím rozpočtovém určení daní nespravedlivě ohodnocen a věřím, že jeho (prezidentovu) podporu máme," řekl Holiš. Prezident dále uvedl, že je zapotřebí, aby se problémy pokud možno řešily tam, kde vznikají a apeloval na větší prostor pro starosty a hejtmany ve věcech, kterým rozumí lépe.

Zlínský kraj ocenil jako region, který uchovává tradice, a to nejenom kulturní, ale i výrobní. „Kraj je dnes silný nejenom v tradičních odvětvích, jako je strojírenství, ale i v moderních technologiích, například v polovodičích," ocenil Zlínský kraj. 

Pavel o Fialovi v USA: Naplňuje mě to hrdostí 

Prezident Petr Pavel ve Zlínském kraji také ocenil, že česká iniciativa nákupu munice pro Ukrajinu, která se přes dva roky brání ruské agresi, nabrala takové tempo. K iniciativě se do dneška připojilo 20 zemí, řekl dnes Pavel novinářům při návštěvě Zlínského kraje.

„Nemáme-li nechat Ukrajinu padnout, což rozhodně není v našem zájmu, tak je dobře, že vznikají iniciativy, jako byla ta naše, které se snaží munici a potřebné vybavení pro Ukrajinu sehnat, kdekoliv je k dispozici," uvedl dále prezident.

Sleduje i cestu premiéra Fialy po Spojených státech amerických sleduje. „Musím říct, že mě to jako Čecha naplňuje hrdostí, když vidím, jak je tam přijímán a kolik pozornosti věnuje americká strana nejenom té naší iniciativě, ale celkově našim postojům v regionu k Ukrajině, k Rusku. Myslím si, že je to návrat do pozic, které si Česká republika zaslouží a ve kterých bych ji rád viděl i já," doplnil Pavel.

Chystá se do Vrbětic

Odpoledne prezident navštívil firmu Vasky ve Lhotě na Zlínsku, která vyrábí obuv a to si opět vyzkoušel i Pavel.

Petr Pavel v provozu Vasky vytahoval boky kůže na podešev. (16. 4. 2024) Petr Pavel v provozu Vasky vytahoval boky kůže na podešev. (16. 4. 2024) | Blesk:Slávka Červená

Následně přešel do rožnovského skanzenu. Večer v horském středisku Pustevny v Beskydech debatoval se starosty.

Ve středu se prezident podívá do areálu ve Vrběticích. Setká se tam se starosty okolních obcí, krajským policejním ředitelem a zástupci Vojenských lesů a statků ČR. Zlínský kraj chce upozornit prezidenta na chybějící průzkum ve Vrběticích. Hejtman Radim Holiš (ANO) uvedl, že je to z pohledu bezpečnosti zásadní a nevyhnutelné. „Vnímám, že problém nebyl uspokojivě dořešen, chci znát stanoviska jednotlivých stran,“ řekl dnes na tiskové konferenci Pavel. Prezident dnes zahájil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Do vrbětického areálu pojede ve středu dopoledne.

„Chci znát stanoviska jednotlivých stran, budu jednat s premiérem, případně s ministry. Bylo by zjednodušení to přisoudit pouze ministerstvu obrany, řešení by mělo být na úrovni vlády,“ uvedl Pavel. Ve středu si chce poslechnout názor starostů.

Pak se prezident přesune na prohlídku České zbrojovky v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. Po obědě v Hradčovicích na Uherskohradišťsku, kde Pavel pohovoří i s výrobci tradičních řemeslných výrobků, si prezident prohlédne Ostrožskou Lhotu na Uherskohradišťsku. Obec loni ovládla celostátní kolo soutěže Vesnice roku. V tamní základní škole se odpoledne uskuteční briefing, na který Pavel naváže debatou s občany ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Ve funkci prezidenta Pavel již navštívil většinu krajů České republiky. Při výjezdech se věnoval zejména konkrétním problémům daných regionů. Naposledy letos v březnu zamířil do Středočeského kraje, v lednu byl v Plzeňském kraji.

Video  Petr Pavel: Ukradl jsem notýsek, chodil za školu a manželce milosrdně lžu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Renata Veselá ( 18. dubna 2024 18:35 )

přesně

6vox6 ( 17. dubna 2024 12:30 )

Ty si fakt o sobě myslíš, že patříš k té menší části chytřejších? 😁 😁 😁 Kdybych byl tak samolibý jako seš ty, mohl bych napsat, že ti chytřejší nechtěli v čele bývalého aktivního estébáka, který za dobu svého mandátu jak jako m.f, a jako premiér zbohatnul o několik desítek miliard, zcela jistě poctivou prací. Ale chápu, být neustále na kolenou od častého zaklekávání je unavující.

6vox6 ( 17. dubna 2024 12:24 )

Přesně, Pavla je nutno dehonestovat za každou cenu. Jsem rád, že jsi to byla zrovna ty, kdo mi skočil na špek. 😁

6vox6 ( 17. dubna 2024 12:17 )

Tak čteš špatně, protože jsem ti už několikrát psal, že když o někom něco napíšeš, měla by sis o něm taky něco zjistit.

6vox6 ( 17. dubna 2024 12:15 )

roxin, nastuduj si význam slova "elementární" a až s tím budeš hotová, zeptej se mne znovu, jinak a lépe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa