Teploty se dnes ráno pohybovaly nejčastěji mezi šesti a 11 stupni Celsia, uvedli meteorologové. Chladněji bylo jen ojediněle.

„Naprostá většina stanic zaznamenala rekordně teplou noc na 11. únor a některé i nejteplejší únorovou noc,“ píše ČHMÚ. Jako příklad uvádí stanici v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku, která měří teplotu 110 let a dnes v noci na ní naměřili teplotu 9,9 stupně Celsia, čímž byl o 0,8 stupně pokořen dosavadní rekord z roku 2001.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Na únor neobvykle vysoké teploty byly v České republice i v několika předchozích dnech. V pátek rekordy padly na čtvrtině ze 165 stanic, které fungují alespoň 30 let. V sobotu byla dosavadní maxima pro 10. únor překonána zhruba na třetině stanic, přičemž na třech místech se teplota dostala nad 15 stupňů Celsia.

Dnešní den už tak vysoké teploty zřejmě nepřinese. Odpolední maxima budou podle předpovědi mezi sedmi až 11 stupni Celsia, na východě Česka může být až 13 stupňů. Na většině území očekávají meteorologové déšť nebo přeháňky, odpoledne a večer na Šumavě ve výšce nad 1000 metrů budou srážky smíšené nebo sněhové.

Hrozba povodní

V důsledku dalších srážek budou dnes znovu stoupat hladiny některých toků. Řeka Morava může v oblasti Jeseníků dokonce vystoupat na třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň, upozorňuje ČHMÚ. Výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí platí od dnešního dopoledne do odvolání. 

Výstraha před vzestupem hladiny horního toku Moravy a jejích přítoků na třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) platí pro území kolem Šumperka, Mohelnice a Zábřehu. „Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku,“ varuje ČHMÚ.

Kvůli vydatnému dešti a odtávání sněhu budou stoupat toky i v povodí horního Labe a Cidliny. „V povodí Jizery očekáváme pouze dosažení prvního SPA,“ uvádí ČHMÚ.

Na třetí stupeň, označovaný jako stav ohrožení, vystoupalo dnes odpoledne Labe ve Vestřevi nedaleko Hostinného na Trutnovsku. Pro okolí Trutnova a Vrchlabí platí výstraha s nejvyšším stupněm nebezpečí. Vysoký stupeň je v platnosti i v některých dalších regionech Královéhradeckého kraje, na severu Pardubického kraje a u Poděbrad na Nymbursku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Za vznik požárů v Evropě můžou drtivě lidé pdc, bp, Jedlička, Čebotareva

Fotogalerie
30 fotografií