Nejvíce míst, kde ústav zaznamenal toky na povodňovém stupni, bylo dnes ráno v Královéhradeckém kraji. Pouze v tomto regionu byly také úseky řek, kde se hladina držela na vyšším než prvním stupni. Na pěti místech na Divoké Orlici, Tiché Orlici, Orlici, Cidlině a Labi platil první stupeň, na Labi u nádrže Les Království druhý a na stejném toku ve Stanovicích třetí.

„V nočních hodinách jsme srážky nezaznamenali. Na horních úsecích všech zasažených toků jsou nyní průtoky na poklesu. Zvýšené průtoky se propagují do středních a dolních úseků toků,“ uvedl ve zprávě vydané v 07:00 vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr. Z přehrady Les Království vodohospodáři v pondělní v poledne začali odpouštět téměř 100 metrů krychlových vody za vteřinu, zatímco v neděli ráno to bylo asi 11 metrů krychlových za vteřinu. Dnes ráno odtok činil asi 90 metrů krychlových za vteřinu.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Toky na povodňovém stupni byly před 09:00 také na čtyřech místech ve Středočeském kraji. Jizera v Bakově, která byla v pondělí v podvečer na druhém stupni, v noci na dnešek kulminovala a dnes už byla na prvním stupni. První stupeň je od pondělního večera také na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku a od dnešního rána na Mrlině ve Vestci a Cidlině v Sánech na Nymbursku. Na Mladoboleslavsku byla kvůli zaplavení uzavřena silnice mezi Vincem a Pískovou Lhotou. Lidem v mladoboleslavské části Podlázky v pondělí rozvezli pracovníci společnosti Compaq preventivně pytle s pískem.

Na třech místech platil nejnižší povodňový stupeň v Pardubickém kraji. Byl ráno na Labi v Němčicích a Přelouči a na Divoké Orlici v Nekoři. Situace se podle vodohospodářů bude postupně zklidňovat, jak bude odtékat voda z horních úseků řek. „Na středním Labi očekáváme kulminace při překročení prvního povodňového stupně během dnešního odpoledne, na dolním Labi na úrovni blízké stejnému stupni během noci na středu a čtvrtek,“ uvedl dnes vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Po jednom místě byl nejnižší povodňový stupeň před 09:00 také v Libereckém a Ústeckém kraji. V Libereckém kraji byla na prvním stupni hladina Jizery v Železném Brodě a v Ústeckém kraji hladina Labe v Litoměřicích.

Fotogalerie
40 fotografií