Situace se bude i nadále zhoršovat. Pokud nemusíte, vůbec nevyjíždějte a pokud možno ani nevycházejte z domu,“ varovali meteorologové v pondělí  kolem 21:00 na sociálních sítích. Za poslední tři hodiny spadlo nejvíce mrznoucích srážek na jihu Moravy a Vysočiny. 

Ledovka zasáhla i sever Čech. Zoologická zahrada v Liberci je kvůli namrzlým chodníkům do odvolání zavřená. Podle mluvčí zahrady Barbary Tesařové zatím nevědí, kdy budou moci znovu otevřít.

„Uzavření platí do odvolání, uděláme ale vše proto, abychom mohli zítra (ve středu) znovu otevřít,“ řekla mluvčí.

Silnice na jihu Moravy se změnily v kluziště, záchranáři museli ošetřovat zraněné po pádech na chodnících. 

Záchranáři v Jihomoravském kraji ošetřili od pondělního podvečera asi 25 lidí po pádu na náledí, nejvíce jich bylo do pondělní půlnoci. ČTK to dnes řekla jejich mluvčí Michaela Bothová. Podle ní mají lidé úrazy rukou, nohou, ale také hlavy nebo žeber. Část z nich skončila v nemocnici.

V Pardubickém kraji je podle webu dopravních informací od 18:30 do úterního rána uzavřená pro vozidla nad 3,5 tuny silnice I/11 v sedmnáctikilometrovém úseku mezi Červenou Vodou a Jablonným nad Orlicí. Velké problémy se sjízdností silnic hlásí dnes večer silničáři na Třebíčsku a Žďársku. Dvě nehody se staly v Třebíči a další v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, Novém Městě na Moravě a v Hladově na Jihlavsku. Kombinace deště a teplot pod bodem mrazu komplikuje dopravu také na jihu Moravy. Integrovaný dopravní systém (IDS) Jihomoravského kraje varoval před ledovkou zejména na Blanensku, Brněnsku i Znojemsku. Ledem jsou pokryté i některé silnice Olomouckého kraje.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Problémy mají silničáři například v kopcích nad Šternberkem, v Olomouci či okolí Prostějova, kde by řidiči měli být opatrní hlavně na Konicku. „Na vozovky dopadá déšť, který v kontaktu s vozovkou mrzne,“ uvedl dispečer správy silnic. V terénu jsou vozy s chemických posypem i pískem, pomocí kterého cestáři zdrsňují zledovatělý povrch vozovek.

Vozovky namrzají také na Šumpersku a Jesenicku. Problémy jsou podle řidičů například v okolí Zábřehu, kde některé silnice s příchodem deště pokryla ledovka. Na silnici číslo 35 z Mohelnice na Moravskou Třebovou večer sjel osobní automobil do příkopu, z místa je hlášeno zranění. Kvůli námraze na trolejích byl dnes večer zastaven provoz vlaků mezi stanicemi Újezd u Uničova a Uničov na železniční trati z Olomouce do Šumperku, uvedla Správa železnic na webu.

Komplikace v dopravě

Provoz na silnicích v Královéhradeckém kraji komplikuje ledovka. Na kluzké silnice po mrznoucím dešti si dnes musejí dát řidiči pozor hlavně na Hradecku, Jičínsku, Rychnovsku a Trutnovsku. Na nesolených silnicích v kraji leží zledovatělá vrstva sněhu, vyplývá z informací silničářů. Hasiči od půlnoci na dnešek zasahovali u pěti nehod. Teploty se dnes ráno pohybovaly od nuly do tří stupňů, na hřebenech Krkonoš od minus dvou do minus čtyř stupňů.

Dvě nehody se staly u Borohrádku na Rychnovsku. Řidič jednoho z aut tam narazil do mostu. Při další nehodě přímo v Borohrádku se srazila dvě osobní auta. Všechny tři nehody se obešly bez zranění. Dva řidiči ráno havarovali u Lochenic na Hradecku. Na zledovatělém přivaděči k dálnici D11 u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku uvázl kamion. Kvůli ledovce uvázl kamion i na silnici I/16 v Chotěvicích na Trutnovsku.

Ledovka dnes ráno silně komplikuje dopravu na jihu Moravy. V Brně kvůli poškození trolejového vedení nejezdí v některých úsecích tramvaje, v kraji jsou zpožděné autobusové spoje a některé ani nevyjely. Vlakové spoje jezdí se zpožděním do 20 minut. Policisté mají hlášené od večera desítky nehod, nejvýše s lehkým zraněním, žádnou vážnou. Silničáři nadále varují před tvorbou ledovky na silnicích, vyplývá z dopravních webů a tiskové zprávy policistů.

Největší problémy jsou podle webu Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje v okolí Blanska, Tišnova, Letovic a Boskovic, kde mají autobusy zpoždění od deseti do 40 minut, výjimečně až hodinu a některé spoje kvůli velkému zpoždění ani nejely. V Brně dopravní podnik na síti X uvádí, že kvůli poškození trolejového vedení nejezdí tramvaje mezi Semilassem a Řečkovicemi, z Hlavního nádraží do Komárova, v Bystrci z Rakovecké na Ečerovu a také je mimo provoz trať na Stránskou skálu.

Fotogalerie
39 fotografií