Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Novorozenec v Jablonci nad Nisou zemřel 9 hodin po porodu: Pochybili zaměstnanci nemocnice!

Novorozenec (ilustrační foto).
Novorozenec (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: pma - 
16. dubna 2024
14:54

Na začátek února roku 2021 nikdy nezapomenou manželé z Jablonecka. Když budoucí maminku zastihly silné bolesti, vydala se spolu s partnerem do nemocnice v Jablonci nad Nisou. Krátce nato přišel na svět vymodlený syn, který ale téměř nejevil známky života a po pár hodinách zemřel. Nemocnice tvrdí, že se její zdravotníci nedopustili žádné chyby, s tím ale rodiče ani soud nesouhlasí. 

Na případ upozornil počátkem týdne zpravodajský web Novinky.cz. Nešťastná událost se stala na začátku února 2021 v nemocnici v Jablonci nad Nisou. Na porodnické oddělení dorazila budoucí maminka s bolestmi. Po několika hodinách muselo dojít k akutnímu provedení císařského řezu. Novorozený chlapeček byl krátce po svém narození převezen do nemocnice v Ústí nad Labem, ve věku pouhých 9 hodin bohužel jeho srdíčko dotlouklo. 

Zdrcení rodiče, kteří přišli o vymodlené dítě, viní ze smrti jejich syna jabloneckou nemocnici a rozhodli se v minulosti obrátit na soud a zdravotnické zařízení zažalovat. Nemocnice se hájila tím, že její zaměstnanci nepochybili a jednali při porodu tak, jak měli. To ale vyvrátily znalecké posudky včetně stanoviska Ústavu pro péči o matku (ÚPMD) a nakonec i rozhodnutí Okresního soudu v Jablonci nad Nisou. 

Soudkyně Kateřina Kupková například upozornila na závažnou situaci, ke které došlo ještě před samotným porodem. Budoucí rodička začala krvácet a následně byla porodní asistentkou napojena na monitor (CTG záznam). „Této sestře, když záznam posléze kontrolovala, sdělila svůj dojem, že se jí zdá ‚nějaký divný‘, že je ‚něco špatně‘. Sestřička ji uklidňovala, že je v pořádku,“ uvedla k případu soudkyně.

V tu chvíli se na rodičku měla přijít podívat okamžitě lékařka, což se ale nestalo. „Zakrvácí-li se pacientka, musí ji zkontrolovat nejzkušenější lékař, ten rozhodne co dál,“ uvedli podle webu soudní znalci s tím, že zcela jasné indicie k okamžitému císařskému řezu nastaly nejpozději hodinu předtím, než k němu reálně došlo. 

Podle verdiktu soudu byl stěžejní CTG záznam vyhodnocen chybně a opožděně. Budoucí matka tak zůstala v kritickou dobu bez odpovídající kontroly zdravotníka.
„Soudu nezbývá než uzavřít, že příslušná směna zdravotnického personálu žalované nepostupovala při péči o žalobkyni na předpokládané odborné úrovni, dle pravidel vědy, s maximální péčí, obezřetně, pečlivě a s respektem k vlastním schopnostem,“ sdělila Kupková. Rodiče po nemocnici požadují 10 milionů korun jako odškodné, zdravotnické zařízení se ale proti verdiktu soudu odvolalo.

Uživatel_5777995 ( 16. dubna 2024 15:08 )

Taky JablAnec, co čekali 🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání