Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Plánoval atentát na Zelenského! V Polsku zadrželi přisluhovače ruské rozvědky

Autor: ČTK - 
18. dubna 2024
20:47

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zelenskyj a další ukrajinští politici ostře střežené letiště v Rzeszówě používají při cestách do zahraničí, neboť vzdušný prostor Ukrajiny je od začátku ruské invaze uzavřený. Polského letiště využívají také zahraniční delegace mířící na Ukrajinu, z Polska do země bránící se déle než dva roky ruské invazi pokračují vlakem.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU.

Polskou stranu na aktivity Pawla K. upozornila kancelář ukrajinského generálního prokurátora. Ukrajinci poskytli polským vyšetřovatelům důkazní materiál týkající se tohoto případu. Spolupracovala na něm také ukrajinská tajná služba SBU. Vyšetřování v Polsku pokračuje, vede ho kontrarozvědka ABW.

<div class="infogram-embed" data-id="_/efOI1PeWttOHN33kFB4l" data-type="interactive" data-title="Ztráty ruské invazní armády - V2.1"></div><script>!function(e,i,n,s){var t="InfogramEmbeds",d=e.getElementsByTagName("script")[0];if(window[t]&&window[t].initialized)window[t].process&&window[t].process();else if(!e.getElementById(n)){var o=e.createElement("script");o.async=1,o.id=n,o.src="https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js",d.parentNode.insertBefore(o,d)}}(document,0,"infogram-async");</script>

„Bravo prokuratuře a tajným službám. Dobrá spolupráce s bratrskou Ukrajinou,“ napsal na sociální síti X šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski.

„Tento případ je dalším důkazem, že Rusko je hrozbou nejen pro Ukrajinu a Ukrajince, ale i pro celý svobodný svět,“ uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. „Zločinecký režim v Kremlu se neustále snaží podkopat evropskou a globální bezpečnost. Připravuje a provádí sabotáže na území jiných suverénních států,“ napsal také.

Německo dnes informovalo o zadržení dvou mužů s ruským a německým občanstvím, kteří údajně chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině.

Polsko od začátku ruského vpádu na Ukrajinu odhalilo už vícero spolupracovníků ruských tajných služeb. Přes polské území proudí na Ukrajinu vojenská pomoc ze Západu, významnou roli při tom má právě letiště v Rzeszówě.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:51
Dnes

Na Slovensku je terčem nových amerických sankcí společnost Carovilli Trading s.r.o.. Podle webu ministerstva financí USA tato firma nakupuje počítačové vybavení a software a přeprodává je společnostem v Rusku. „Během pouhých několika měsíců v roce 2023 Carovilli poslala přes 350 dodávek elektroniky, včetně elektronických modulů, tištěných obvodů a mikroprocesorů“ ruské společnosti Compliga, která je dodavatelem IT produktů a zařízení a elektroniky, uvádí americké ministerstvo financí.

21:27
Dnes

Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.

„Použití těchto chemických látek není ojedinělým incidentem a je pravděpodobně vedeno snahou ruských sil vytlačit ukrajinské síly z opevněných pozic a dosáhnout taktických zisků na bojišti,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí.

21:09
Dnes

Spojené státy dnes uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Podle agentury Reuters souvisejí hlavně s ruskou válkou proti Ukrajině a jsou namířeny proti obcházení předchozích západních sankcí, například prostřednictvím čínských subjektů. Sankce vyhlášené ministerstvem financí se tak vztahují i na 20 firem se sídlem v Číně a v Hongkongu a rovněž zahrnují téměř 60 subjektů v Rusku, Ázerbájdžánu, Belgii, Turecku, Spojených arabských emirátech a na Slovensku, které jsou viněny z toho, že Moskvě umožňují „pořizovat si zoufale potřebnou technologii a vybavení ze zahraničí“.

„Ministerstvo financí soustavně varovalo, že společnosti budou čelit významným důsledkům za poskytování materiální podpory ruské válce a USA je (sankce) dnes uvalují na téměř 300 cílů,“ uvedla v prohlášení šéfka resortu Janet Yellenová.

Video  Šéf BIS Koudelka v Hráčích: O kauze ruského uplácení politiků, vztahů s premiéry i prezidenty nebo o tajnostech před rodinou  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa