Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Výborný na pomoc ovocnářům: Mrazy zničily 90 % úrody Čech, miliardová škoda

Autor: ČTK, eis - 
25. dubna 2024
09:01

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku informuje o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. V Čechách přišli takřka o veškerou, na Moravě o polovinu.

Výborný si dnes prohlíží poškozené sady. Mráz zasáhl více ty v Čechách. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vzhledem k počasí se tu situace může zhoršit.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům bude podle odhadů přes miliardu Kč, řekli ovocnáři. V Čechách vypadne celá jedna úroda, poškozeno je jí přes 90 procent.

Vzhledem k předchozímu nadprůměrně teplému počasí byla vegetace proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená, mráz tedy spálil rostliny, které už byly často v pokročilém květu. 

Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí minimálně 70 až 100 milionů Kč pro pěstitele ovoce. „My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce.

Jarní mrazy ovlivňují v posledních letech úrodu ovoce v ČR poměrně často. Škody z mrazů ovocnáři zaznamenali hlavně v letech 2019, 2017, 2016 a 2011. Podle Ludvíka jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let.

Video  Ministr Výborný o cenách potravin i večírku: Jurečka chyboval opakovaně  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

jajas ( 26. dubna 2024 07:53 )

👍 Asi nějaký kavárenský povaleč! 😃

jajas ( 26. dubna 2024 06:15 )

Ránko! Tak je to tady...dnes ráno mrazík i u nás.... 👎 Sice nebyl silný, ale byl a tak jsem teď sám zvědavý, co bude....Jsem se radoval asi předčasně. Snad se stromům nic moc nestalo. Jinak ovoce už nějakou dobu manželka nezavařuje, ale raději mrazí, v kompotech je většinou dost cukru a tomu se bráníme. Slivovičku si nechám pálit, sem tam "štamprdli" si dáme, hlavně ji mám pro kamarády...a třeba při letním grilování se sejde. 😃 A jak říkal můj děda, je to "lík" (není to překlep, říkal fakt lík ne lék, tak nevím....), dožil se 88 let. 😁

jajas ( 25. dubna 2024 20:52 )

To jo...nebude kalvados, hruškovica ani třešňovica...to nás ten mráz asi nějak obešel, švestek bude jako nikdy a tím pádem i slivovica! 😁 👍

jajas ( 25. dubna 2024 17:32 )

To bych ctěl vidět, za kolik budou (jestli teyd budou) v prodeji česká jabka. Manželka byl v Penny a ve slevě tam byla jablka za 42,90/kg. Jako fakt? A prý český výrobek....mně klepne...Ještě že máme na zahradě nějaké jabloně, kterým, kupodivu, květy neumrzly... 🙂

Jirik-ta ( 25. dubna 2024 13:40 )

inu po sametu nám slíbili vládu odborníků

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa