Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Mráz v Česku zdecimoval ovocné stromy i zeleninu. Šéf svazu řekl, co to udělá s cenami v obchodech

Autor: ČTK - 
25. dubna 2024
15:31

Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl dnes ČTK. Ovocnářská unie ČR dnes kvůli mrazům, kterým Česko čelí v posledních dnech, oznámila jedny z největších škod na úrodě za poslední století. Finanční ztráty hrozí i pěstitelům zeleniny, řekla ČTK ve středu tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy Zuzana Přibylová.

„Loni počátkem jara jsme řešili podobný problém s nedostatkem zeleniny z jihu Evropy, ale nakonec jsme dokázali řešení najít. Pevně věřím, že se to povede i letos,“ uvedl Prouza. „Jsme součástí obrovského trhu Evropské unie, který poskytuje tu obrovskou výhodu, že pokud vypadne jeden zdroj, můžeme ho nahradit mnoha dalšími,“ doplnil.

Ovocnáři odhadují, že škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne miliardu korun. Poškozena je podle nich většina ovocných stromů v Čechách, přičemž mrazy zlikvidovaly téměř celou úrodu. Škody na Moravě jsou asi poloviční, vlivem počasí se tam ale situace může ještě zhoršit.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) proto dnes při návštěvě Daminěvsi na Mělnicku oznámil, že jeho resort spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce. Škody jsou podle ovocnářů natolik zásadní i kvůli tomu, že v předchozích týdnech bylo nadprůměrně teplé počasí a rostliny byly v květu a růstu plodů oproti obvyklé situaci výrazně napřed.

V uplynulých dnech noční mrazy v Česku poničily také některá pole se zelím, kořenovou zeleninou či ranými bramborami. Další finanční ztráty hrozí pěstitelům kvůli zpoždění růstu zeleniny a následnému oddálení její sklizně, řekla Přibylová. Zelináři podle ní škody způsobené mrazivým počasím stále sčítají. „Ne vše lze poznat už nyní a škody navíc nejsou jednoduše vyčíslitelné,“ uvedla ve středu.

V jihozápadní polovině Čech hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu, sdělil dnes v aktualizované výstraze Český hydrometeorologický ústav. Již dříve meteorologové varovali, že v noci na pátek hrozí přízemní mráz na celém území. Noční mrazy se v Česku objevují zhruba v posledním týdnu. Podle meteorologů by noc na sobotu měla být v tomto týdnu poslední s teplotami pod nulou, nadcházející už budou teplejší.

Uživatel_5649714 ( 25. dubna 2024 22:30 )

Chovejte se slušně.

Michelin ( 25. dubna 2024 18:03 )

ty chytráku , mam zahradu , stromy , víno atd. a zdaleka to nevypadá tak špatně , jak se píše ... tak si vymáchej hubu a utři zadek bídáku 😨 😡🤮👎

Uživatel_5313099 ( 25. dubna 2024 17:47 )

Není problém, obchodní kartely dovezou ovoce z jiných zemí a namastí si kapsy.

Uživatel_5649714 ( 25. dubna 2024 17:10 )

Jako každý rok. Jednou je velký sucho, potom moc prší, svítí moc sluníčko a pořád dokola, dokud jim neschválí dotace.

zfloyd ( 25. dubna 2024 16:44 )

asi to z cenami neudělá nic , je to už teď na hranici prodejnosti a navíc se většina ovoce stejně dováží 😕

Zobrazit celou diskusi