Meteorologové dnes ráno na některých místech naměřili teploty pod minus 20 stupňů Celsia. Nejvíc se zimou klepali na Šumavě - v Rokytské slati. Zde teplota vzduchu ve dvou metrech nad zemí dosáhla hodnoty minus 27,2 stupně Celsia.

V Březníku bylo naměřeno minus 26,1, na Horské Kvildě minus 21,3 a v Hliništi minus 20,2 stupně Celsia. Informoval o tom tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Teploty klesly na hodnoty kolem dvaceti stupňů pod nulou i jinde v republice. Na Jizerce v Jizerských horách meteorologové naměřili minus 19,8 stupně Celsia, na Luční boudě v Krkonoších bylo minus 18,5, na Lysé hoře v Beskydech „pouhých“ minus 16 stupňů Celsia.

 

Na mnoha stanicích ve středních nadmořských výškách byla ranní minimální teplota vzduchu mezi minus deseti a minus 18 stupni Celsia. V nížinách klesla ranní teplota na minus čtyři až minus deset. „Nejtepleji bylo na jihovýchodní Moravě s teplotami kolem minus čtyř až minus šesti stupni Celsia,“ uvedl Dvořák.

Jaké počasí nás čeká v příštích dnech? V noci na neděli bude v jižní polovině území slabě sněžit a v dalších dnech meteorologové očekávají další ochlazování. „Nejchladnější počasí těchto dnů bude zřejmě v období přelomu roku,“ řekl Dvořák.

 

Fotogalerie
5 fotografií