Předchozí zima měla průměrnou teplotu 1,2 stupně Celsia, což je 2,4 stupně nad dlouhodobým průměrem. Na mírnou zimu si před rokem stěžovali provozovatelé lyžařských středisek, zatímco silničáři ušetřili na zimní údržbě. Nezvyklé teplo tehdy ovlivnilo chování zvířat i rostlin.

Klimatologická zima trvá od prosince do konce února. Dvořák uvedl, že teplotní průměr letošní zimy poněkud „kazil“ únor, který byl oproti ostatním zimním měsícům chladnější. Od dlouhodobého průměru se odchýlil jen o 0,8 stupně, zatímco prosinec 2014 byl teplejší o 2,1 stupně Celsia než průměr a leden dokonce o 2,9 stupně. „Zima 2014/2015 se řadí k nejteplejším za historii měření,“ konstatoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

V uplynulé zimě meteorologové naměřili také podprůměrný úhrn srážek, kterých bylo jen 76,8 procenta dlouhodobého průměru. I sluníčka si lidé užívali méně než jiné zimy, podle přesných měření to bylo 87,5 procenta průměrných hodnot slunečního svitu. Nejméně slunce svítilo v lednu, dohromady jen 28 hodin, nejvíce v únoru, a to celkem 81,5 hodiny.