Silný vítr spojený s občasným sněžením a deštěm v Česku už třetí den komplikuje automobilovou i železniční dopravu. Kvůli vyvráceným stromům, které popadaly na elektrické vedení, jsou některé domácnosti bez proudu. Počasí působí hlavně materiální škody, kam patří i poškozené střechy. Při nehodách ale od pondělí zatím nikdo nezemřel. V Německu, Rakousku a Švýcarsku si už vichřice vyžádala několik obětí.

Silné sněžení lze podle ČHMÚ od dnešních devíti večer do čtvrtka 21:00 očekávat ve většině českých krajů – výstraha platí pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký a Vysočinu. Výstraha před silným větrem se vztahuje na většinu českých a na moravské kraje do dnešních 21:00, pouze pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj až do čtvrtečních 21:00. Sněhové jazyky se mohou tvořit už dnes odpoledne až do čtvrtka devíti večer, a to od poloh 800 metrů nad mořem. Od dnešních 21:00 do čtvrtečních 12:00 ale mohou vznikat už ve výšce od 500 metrů nad hladinou moře, a to ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji a na Vysočině

Meteorologové uvedli, že vydatné sněžení na jihozápad země přinese frontální vlna, napadnout může místy až deset centimetrů sněhu, na horách až 20. "Za frontální vlnou se ve studeném vzduchu budou ve čtvrtek odpoledne a večer vytvářet četné sněhové přeháňky. Ty budou provázeny intenzivním sněžením, s krátkodobým snížením dohlednosti a přechodnou tvorbou sněhové pokrývky i v nižších polohách," dodal ČHMÚ.