Výstraha před silnými bouřkami platí od úterních dvou hodin. Nejdříve udeří na západě republiky. „Předpokládáme, že se silné bouřky začnou odpoledne vytvářet nejprve v západní polovině Čech, později odpoledne a večer je jejich výskyt pravděpodobný i ve východních Čechách a na Českomoravské vrchovině,“ uvedli meteorologové.

Studená fronta před sebou tlačí teplou vlnu, takže se před úderem bouřek dočkáme velmi vysokých teplot. Ty by se v některých částech České republiky měly vyšplhat až k 28 stupňům Celsia. Meteorologové doporučují zabezpečit okna, dveře, připevnit venku volně stojící předměty a zajistit hospodářská i domácí zvířata. Přívalové deště mohou zatopit sklepy.

Zasáhly bouřky a deště nějak u vás? Máte zajímavé fotografie z dnešního takřka aprílového počasí? Posílejte nám své fotografie na tip@blesk.cz!

Karlovarský kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Do odpoledne budou přeháňky spíše slabší. S příchodem druhé hodiny však budou sílit v bouřky. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude odpoledne měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Plzeňský kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Ráno v Plzeňském kraji vanul od jihu teplý vítr, který se však v odpoledních hodinách změní v silný a studený vichr. Bouřky budou v některých místech velmi intenzivní. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 6 m/s se bude odpoledne měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Ústecký kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Odpoledne začne přibývat oblačnosti, nakonec se mračna zatáhnou úplně. Večer budou v Ústeckém kraji přeháňky téměř všude. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude během dne měnit na severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Středočeský kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Už ráno bylo na spoustě míst zataženo až oblačno. Slabší déšť nebyl žádnou výjimkou. Již po poledni se přiženou přívalové srážky, a dokonce hrozí i krupobití a nebezpečný nárazový vichr. Ranní mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí v nebezpečnou podobu.

 

Praha

Výstraha před bouřkou: Ano

V hlavním městě bude situace velmi podobná jako ve Středočeském kraji. Oblačnost se odpoledne začne nad Prahou hromadit a přijdou silné přívalové deště, nebezpečný vichr a Pražany ohrozí i padající kroupy. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Jihočeský kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Krásné ráno vystřídá oblačnost, která se odpoledne změní v bouřlivé počasí. Bouřky budou silné, ale na jiných místech Česka by měly být mnohem intenzivnější. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Liberecký kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Ráno bylo v Libereckém kraji mlhavé a na několika místech již poprchávalo. Slabý deštík se ale odpoledne změní v pořádný liják. Ten vyvrcholí v nočních hodinách. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s se bude večer měnit na severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Královéhradecký kraj

Výstraha před bouřkou: Ano

Již ráno bylo zataženější než na zbytku území Česka. Po poledni naplno udeří bouřky, které vystřídají slabší přeháňky. Vítr mírný jižní až jihovýchodní 2 až 6 m/s se bude večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

 

Kraj Vysočina

Výstraha před bouřkou: Ano

Ráno bylo zatažené a mlhavé. Odpoledne navíc přibude oblačnost a večer i silnější přeháňky a bouřky. Nejvyšší odpolední teploty 22 až 26 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

 

Olomoucký kraj

Výstraha před bouřkou: Ne

Ráno bylo sice oblačné a zatažené, ale situace se v Olomouckém kraji během dne příliš nezhorší. Oblačnost jen ve výjimečných případech vystřídají bouřky. Ráno slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

 

Jihomoravský kraj

Výstraha před bouřkou: Ne

Oblačno, polojasno, místy přeháňky. Situace bude v úterý v Jihomoravském kraji dobrá. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

 

Moravskoslezský kraj

Výstraha před bouřkou: Ne

I přes zataženo, které se místy změní v oblačno, bude déšť spíše výjimkou. Ráno slabý, během dne mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

 

Zlínský kraj

Výstraha před bouřkou: Ne

Zlínský kraj byl ráno ponořen do mlhy. Během dne přijde oblačnost, kterou však bouřky nevystřídají. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.