24. týden letošního roku začal nehezky. V pondělí se oproti krásnému víkendu citelně ochladilo – zvláště ráno. Od západu postupuje studená fronta, která nám pořádně zkazí týden, ale o víkendu ji vytlačí z opačného směru opět pořádná vedra! Déšť nás ale čeká celý týden – aby taky ne – v pondělí bylo totiž Medarda.

V pondělí hrozí v celém Česku vydatné deště, na jihu dokonce bouřky. Teploty ale budou ještě příjemné – nejvyšší se budou pohybovat kolem 26 °C, na Moravě bude ještě o tři stupně víc.

I další dny to půjde z kopce; v úterý se nejvyšší teploty vyšplhají na 24 °C, oblačnost a deště už pak čekají celou republiku. Ve středu bude ještě o stupínek méně a stále můžeme očekávat srážky. Jihovýchod Moravy na tom bude o maličko lépe – teploty se budou pohybovat kolem 26 °C a srážky budou pouze ojedinělé.

Od čtvrtka se počasí umoudří – bude polojasno s 27 °C, na jihovýchodě dokonce 30 °C. K večeru hrozí ojediněle přeháňky či bouřky. V pátek se počasí začne už připravovat na víkend – očekávejte 30 °C a polojasno.

Víkend bude opět tropický – teploty poskočí na 32 °C, bude polojasno, ale čekají nás i bouřky. Na to nás připravil pondělní Medard – zdali bude kapat celých 40 dní, je zatím ve hvězdách. Podle dlouhodobé předpovědi ale bude celý červen spíše srážkově podprůměrný a teplotně nadprůměrný. Můžeme se tedy těšit na krásných pár dní.

Pranostika pro 8. června zní "Medardova kápě, 40 dní kape". Ve skutečnosti ale 40 dní souvislého deště nebylo nikdy zaznamenáno. Přesto s Medardem souhlasí i meteorologové – na delší dobu ovlivňuje počasí u nás vlhký oceánský vzduch. Přináší ochlazení a obvykle i dlouhotrvající déšť.