Kolapsy kvůli pitnému režimu

Přestože varování před tropickými teplotami byla výrazná, lidé podceňovali pitný režim. „Záchranná služba vozí i mladé lidi, kteří kolabují ve městě, protože nedodržují správný pitný režim,“ řekla dnes mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná.

Záchranáři na Vysočině během dneška zasahovali u řady případů, kdy si zejména starší lidé stěžovali na problémy způsobené vysokými teplotami. Vážné případy ale měli jen dva. Středočeská záchranka mělo o 20 % případů víc než v běžné dny. „Posádky nejčastěji vyjíždějí ke kolapsovým stavům, k pacientům s dušností, vysokým krevním tlakem a bolestí na hrudi,“ potvrdila mluvčí Petra Effenbergerová.

Ředitel domova pro seniory v Loučce na Zlínsku klientům nařídil víc pít. „Musíme je hlídat,“ řekl Dalibor Daniš.

Blesk v pátek měřil teplotu na Václavském náměstí
Autor: Alexandr Malachovský

Skláři dostali volno, pivovary jely na plný provoz

Sklárny Moser v Karlových Varech kvůli vedrům pouští skláře z práce domů dřív o hodinu a půl. „Problémem nemusí být jen vysoké teploty, ale třeba i vlhkost, která způsobuje, že se u pecí hůře dýchá,“ uvedl ředitel výroby skláren Moser Aleš Strejc. Pivovary se před tropickým víkendem měly co otáčet. „Oproti předchozím víkendům předpokládáme nárůst v prodeji čepovaného piva zhruba o 20 procent,“ řekl ČTK ředitel přerovského Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček. Města vyslala do ulic kropicí vozy, třeba v Ostravě padlo za den 12 tisíc litrů vody.

Nemoci z horka stojí 3 miliony

Podle VZP stojí každý rok léčba „nemocí z horka“ přes 3 miliony korun. Jen s úpalem, úžehem, vyčerpáním z horka a některými podobnými diagnózami skončilo předloni v péči zdravotníků 1 272 klientů VZP. Náklady na jejich léčbu se přehouply přes 3,1 milionu korun. Další, pravděpodobně ještě výrazně vyšší částky, si vedra vyžádají například vinou komplikací, které způsobují lidem s vysokým tlakem či třeba nemocemi srdce.

Tento teploměr v Benešově ještě nikdy neukazoval více. Před 15. hodinou to bylo 39 stupňů.
Autor: Twitter

Koupání „na příděl“

Lidé už od rána plnili koupaliště i přehrady, na některých ale kazily letní pohodu sinice. Ve Středních Čechách hlásí zhoršenou kvalitu Písník v Bakově nad Jizerou a Orlík. Kvůli obrovskému zájmu návštěvníků pak někde provozovatelé dávali koupání na příděl. „Kapacita je 800 lidí, zájem bude ale rozhodně vyšší, vstup proto omezujeme na čtyři hodiny,“ řekla správcová biotopu v Praze-Radotíně.

Sobotní výheň

V sobotu má být maximálně 35 stupňů. „Při zvětšené oblačnosti musí ovšem obyvatelé počítat s bouřkami a přeháňkami, ojediněle i silnými přívalovými dešti,“ varoval František Vavruška z českobudějovického pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Podle Meteopresu pak v neděli máme očekávat 33–36 stupňů,

Asfaltér Ladislav Šulc (27) musel i dnes do práce.
Autor: Jan Doležal
a v pondělí dokonce až 37 stupňů Celsia!

Fotogalerie
15 fotografií