Zatímco ke konci minulého týdne jsme pomalu nevěděli, které okno ještě otevřít, abychom se aspoň trochu vyspali, tentokrát možná přijdou na řadu zimní peřiny. Meteorologové totiž očekávají teploty pod bodem mrazu.

Čerstvou zkušenost mají lidé na Šumavě. V pátek ráno tam totiž bylo i -3 °C. Například meteorologické stanice v Kvildě-Perle zaznamenala -2,9 °C. Na Horské Kvildě bylo -2,3 °C a i další místa hlásila teploty pod bodem mrazu. Ve Volarech bylo -0,4°C a v Pohoří na Šumavě -0,2°C.

Kromě Šumavy mrzlo ještě na Sněžce, kde teplota sestoupila jednu desetinu stupně pod nulu. Ostatní stanice již naměřily teplotu nad nulou. Na většině českého území byla ranní minima kolem čtyř až šesti stupňů.

Mrzne kvůli přechodu studené fronty

Podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka byla během tropických dnů prvního červencového týdne „nulová izoterma“, tedy hranice, nad níž mrzne, ve značně neobvyklé výšce.

Tehdy to bylo až ve 4500 metrech. V současnosti je již kolem 2000 metrů nad mořem a na severu je to ještě níž. Důvodem je přechod studené fronty. Do Česka přechodně proniká studený vzduch od severozápadu.

Noc na sobotu v minulém týdnu se řadila mezi jedny z nejteplejších. Na mnoha místech tehdy neklesla teplota pod 20 °C. Tentokrát to bude naopak, rtuť teploměru by měla spadnout níž než na -3 °C. Pak by se ale už zase mělo vrátit léto a teploty do 29 °C.

O víkendu bude až 29 stupňů

Už v sobotu bude jasno až polojasno, na severovýchodě přechodně až oblačno. Nejnižší noční teploty by už měly být 9 až 5 °C. Přes den bude až 27 °C. Na severovýchodě 21 až 24 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Neděle slibuje až 29 stupňů. Zpočátku bude jasno až polojasno. Během dne od severozápadu přibývání oblačnosti, později na severu a severozápadě by se mohly objevit přeháňky nebo ojediněle bouřky.

Se začátkem pracovního týdne bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo občasný déšť, na severu a severovýchodě srážky četnější. K večeru ubývání srážek. Nejvyšší pondělní denní teploty budou ukazovat 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C.

Ani v úterý to nebude o moc lepší. Bude většinou oblačno, na severu a severovýchodě ojediněle přeháňky. Až k večeru by od jihu mělo ubývat oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou mezi 24 a 28 °C, na severovýchodě kolem 22 °C.

Výhled počasí na další dny už slibuje převážně polojasnou oblohu s ojedinělými přeháňkami. V závěru příštího týdne by jich mělo přibývat. Nejvyšší denní teploty budou ukazovat až 28°C. Na jihovýchodě se rtuť teploměru vyhoupne až na 31°C.