V tropickém vzduchu budou denní maximální teploty na většině území republiky vystupovat během pátku a soboty na 31 až 35 °C, v sobotu na východě Čech a jihovýchodě Moravy dokonce na 33 až 37 °C.

Výstraha před velmi vysokými teplotami platí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský a Zlínský do sobotní 20. hodiny. Ve zbytku republiky varují meteorologové „jen“ před vysokými teplotami.

Na jihovýchodě Moravy v důsledku dlouhodoběji suchého a teplého počasí, které potrvá i během pátku a soboty, vzrůstá riziko vzniku požárů.

Pátek a sobota tropy, pak vedro trochu poleví

V pátek bude jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Při zvětšené oblačnosti, zejména v Čechách, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C.

V sobotu má být polojasno až skoro jasno. Od západu přibývání oblačnosti a postupně místy přeháňky a bouřky, lokálně intenzivní. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 32 až 36 °C.

Na neděli předpověď slibuje pak většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky. V jihovýchodní polovině území místy bouřky, ojediněle intenzivní. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě území až 30 °C.

A začátkem příštího pracovního týdne by měly být pak nejvyšší denní teploty kolem 26 až 30 °C.

Vysoké teploty mohou vést k přehřátí a dehydrataci organismu.

Je proto vhodné:

  • Omezit tělesnou zátěž, používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy), nejlépe nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Pít dostatečné množství nápojů, nealkoholických a bez kofeinu.
  • Nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.