Po 14:00 vyhlásili hasiči třetí stupeň poplachu. „Příčina vzniku požáru zatím není známá, pravděpodobně k němu však přispělo sucho a vedro,“ řekla ČTK mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná. Pole ale začalo hořet v době, kdy jej sekal kombajn. Podle prvních informací se nikdo nezranil.

Další dva velké požáry hlásí záchranáři z Plzeňského kraje. Na severu kraje zasahuje právě teď dvacet jednotek hasičů. U Horního Hradiště hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. "Zažádali jsme i o vrtulník s bambivakem, bohužel nemůžeme v tuto chvíli říci, zda na místo doletí, protože oba vrtulníky, které přicházejí do úvahy, zasahují po republice u jiných požárů," uvedla mluvčí hašiců Pavla Jakoubková.

Zřejmě jiskry odskakující od projíždějícího vlaku pak zapálily trávu u Bzence na Hodonínsku. Na místě je 60 hasičů a vrtulník. 

Požáry na polích nejčastěji vznikají závadou zemědělské techniky, kde nejčastěji dojde ke zkratu na elektroinstalaci. Někdy ovšem může stačit i kamínek, který se odrazí a způsobí jiskru, když narazí na žací lištu. Další velmi častou příčinou vzniku požáru je, že suchá tráva nebo obilí chytne od katalyzátoru výfuku.  

Pole jsou natolik přesušená, že i opravdu malá jiskra může způsobit velký požár. Na zemědělské technice proto doporučujeme vozit hasicí přístroj. Včasný zásah může v prvopočátku uchránit hodnoty za miliony,“ řekla Blesku Nicole Zaoralová z Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Jak rychle se pak oheň šíří, dokládá i následující video, které natočil uživatel Instagramu během víkendu.

Video
Video se připravuje ...

Požár pole Instagram

S dalšími plameny bojují i požárníci na Kutnohorsku. V obci Vlastějovice se rozhořel les o rozloze asi 200 krát 200 metrů. „Požár je vidět z dětského tábora v obci Březina,“ uvedl pro ČTK mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. Evakuace dětí ale nebyla nařízena, protože nejsou ohrožené. Podle Holomčíka je zřejmě od požáru odděluje vodní plocha a oheň už se dál nešíří.

Středočeský kraj vyzval obce s rozšířenou působností, aby vzhledem k pokračujícímu suchu a riziku požárů zvážily možnost vyhlášení zákazu vstupu do lesů. Novinářům to dnes řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Toto nařízení je podle něj v kompetenci pověřených obcí. Kdyby chtěl podobný krok učinit kraj, musel by to udělat v rámci správních řízení se všemi majiteli lesů.

Stále se sčítají také škody po letošním zřejmě největším lesním požáru u Olešné na Rakovnicku. Minulé pondělí tam oheň postupně zachvátil 100 hektarů lesa a pole, ještě v neděli hasiči místo kontrolovali, video z místa najdete ZDE:

Video
Video se připravuje ...

Požár pole David Malík

Vlna veder a sucha bude pokračovat v celé republice nejméně do pátečního večera, do té doby teď podle Českého hydrometeorologického ústavu platí varování před velmi vysokými teplotami. Na celém území rovněž zůstává vysoké nebezpečí požárů. O víkendu jich bylo 353, čtyřikrát více než běžně.