Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zákazy kvůli vedru: Na hřbitovech nezapalujte, zapomeňte na ohňostroje, nechoďte do lesa, nečerpejte vodu

/
  • S vedrem a suchem je v Česku spojena řada zákazů. Platí pro ohňostroje, čerpání vody z řek či pobyt v lesích.
    12. srpna 2015 ● 18:35

    Vlna veder v Česku vedla k řadě zákazů. Týkají se nejčastěji vody a ohně. Vedle plošných zákazů čerpání vody jsou to zákazy spojené s obavami ze vzniku požárů. Hasiči už takto mají práce nad hlavu. Objevují se proto zákazy zapalování svíček na hřbitovech, používání zábavní pyrotechniky, ale i chození do lesa. A když už, tak bez cigarety.

  • 1.

    V Praze svíčku na hřbitově zapálíte jen přes zákaz

    Tento způsob léta přijde poněkud nešťastný minimálně hasičům. Vysoké teploty a sucho přinesly i zvýšený počet výjezdů k požárům nejrůznějších druhů. Správa pražských hřbitovů dokonce zakázala od 10. srpna rozsvěcení svíček na hrobech. „Dle článku 4 řádu veřejného pohřebiště a v souvislosti s vysokým nebezpečím vzniku požárů zakazuje správce pohřebiště používání otevřeného ohně v areálu hřbitova. Zákaz se vztahuje rovněž na zapalování svíček a platí do odvolání,“ uvedla SPH na svém webu.

    Správa pražských hřbitovů zareagovala na vedro a vydala zákaz zapalování svíček. Na snímku hřbitov na Vyšehradě.
    Autor: Archiv Blesku

  • 2.

    Zapomeňte na ohňostroje a lampiony štěstí

    Velké množství požárů vedlo k plošnému zákazu rozdělávání otevřených ohňů takřka ve všech krajích. Jenže požár může vzniknout i při použití např. zábavní pyrotechniky. Stačí chvilka nepozornosti, jedna jiskřička a oheň není na střeše, ale třeba v suchém lesním porostu či na vyprahlé louce. Např. ve Zlínském kraji tak vyhlásili období nepříznivých klimatických podmínek a zakázali provádění ohňostrojů, pyrotechnických efektů nebo obdobných efektů, při kterých se používá otevřený plamen. Zákaz se tak vztahuje nejen na pyrotechniku, ale i na tzv. lampiony štěstí. V kraji Vysočina přímo zakázali používat zábavnou pyrotechniku a jiné obdobné výrobky na místech, kde hrozí jejich použitím vznik požáru. Jde výslovně o suché travní porosty a plochy zemědělských kultur. Stejné zákazy však platí i jinde. Např. v Ústeckém kraji.

    Vypustit lampion štěstí? Ve vedru a suchu také nic moc nápad.
    Autor: ČTK

  • 3.

    Zákaz vstupu do lesů. A když už, tak nekouřit

    Právě na Ústecku a také Teplicku ode dneška platí i jiný, i když poněkud kuriózní zákaz. Kvůli extrémnímu suchu a vedru nesmí lidé vstupovat do lesů. Na Teplicku do konce prázdnin, na Ústecku do konce září. Magistrát vyhlásil zákaz vstupu na základě požadavku správců lesů. „Důvodem žádostí jsou vysoké teploty a akutní nebezpečí požáru v lesích,“ píše v rozhodnutí vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu Simona Heymerová.

    Nejde však o ojedinělý případ. Dočasný zákaz vstupu do lesů ve vlastnictví města např. vydali na Rakovnicku v katastrálních územích Olešná a Chrášťany. K zákazu vstupu do lesa mimo hlavní cesty přistoupily i Říčany u Prahy. Riziko požáru je kritické. Říčanští hasiči – profesionální i dobrovolní – vyjíždějí prakticky každý den k nějakému nebezpečnému zásahu. Od hořících stohů slámy k rozsáhlým požárům trávy nebo lesa. Přes informace v celostátních médiích se najdou hlupáci, kteří jsou schopni si v lese rozdělat ohýnek nebo zapálit cigaretu. Škody pak jdou do milionů,“ uvedl na stránkách města starosta Vladimír Kořen. Napříč republikou pak existují i další, mírnější zákazy, týkající se lesů – četné jsou především zákazy kouření v lese a ve vzdálenosti 50 metrů od jeho okraje. 

    Hasiči bojují s lesními požáry. I v Jizerských horách.
    Autor: ČTK

  • 4.

    Zákazy koupání

    Přetrvávající vedro způsobilo také rozmach sinic a dalších nečistot na řadě míst, určených původně ke koupání. A tak tropy přinesly i další zákazy, které jsou však již obvyklejšího rázu – vzhledem ke zhoršené kvalitě vody byl vydán zákaz koupání v řadě přírodních koupališť. Plavci ani přes touhu zchladit rozpálená těla ve vodě nesmějí například do nádrže Sedlice na Pelhřimovsku, do jezera Ostrá na Nymbursku, koupaliště Vyžlovka u Prahy nebo do Velkého rybníku v Hroznětíně na Karlovarsku. V Královéhradeckém kraji se lidé nesmí koupat u autokempu u nádrže Rozkoš na Náchodsku. Už od konce června platí zákaz koupání v rybníku Hnačov na Klatovsku v Plzeňském kraji.

    Rybník Hnačov na Klatovsku v Plzeňském kraji.
    Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

  • 5.

    Ani do bazénu si vodu z řeky či potoka nenatočíte

    Mnoho měst již vydalo zákazy odběru vody z potoků a řek. „Zákaz odběru vody platí pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků a napouštění bazénů a nádrží,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí příbramské radnice Petr Walenka. Mimořádné opatření bylo podle něj vydáno kvůli podprůměrným průtokům na řekách a potocích. Od začátku července klesají hladiny toků nejen ve středních Čechách, průtoky řek se pohybují hluboko pod hranicí dlouhodobých průměrů a tam, kde dříve byla voda po bradu či pás, je jí nyní sotva po kotníky. Klesá však i hladina podzemních vod.

    K zalévání či napouštění bazénů nemohou povrchovou vodu z potoků a řek používat ani v Podještědí. Za porušení tohoto zákazu hrozí pokuta až 50 000 korun. Kvůli suchu pak zákaz odběrů vod z povrchových zdrojů ve městě i v okolí vydal dnes magistrát v Karviné. Zákazy však stihly i některé provozovatele. „Například zámeček Petrovice má proto zákaz zalévat zeleň a odebírat užitkovou vodu pro zahradní účely. Golfová hřiště v oblasti už nezavlažují nějaký čas,“ uvedla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová s tím, že výjimku mají výrobní závody.

    Největší česká řeka Labe kvůli vedru vysychá.
    Autor: Blesk - David Malik

  • 6.

    Zákaz jízd parních lokomotiv

    Jedním z dalších kurióznějších zákazů je pak zákaz jízdy parních lokomotiv. Objevil se např. ve Středočeském kraji. Také zlínský hejtman Stanislav Mišák vyhlásil zákaz jízd parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření.

  • 7.

    Hrozí i zákazy a omezení kolem elektřiny jako v Polsku?

    Vedro a sucho netrápí však jen Česko, ale i okolní středoevropské země. Že mohou přijít i jiné zákazy, dokazuje příklad Polska. To omezilo dodávky elektrické energie největším odběratelům. A tak se někde objevily např. zákazy jízdy výtahem či po eskalátorech. Zatímco polská energetická soustava je zastaralá, o české to neplatí. Současné vedro zvládá a její provozovatel ČEPS nemusel zatím během horkého léta řešit žádný mimořádný problém. „Podobnou situaci, jako řeší v sousedním Polsku, v české přenosové soustavě nezaznamenáváme. Výkonu v soustavě je dost,“ mírní obavy mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy