Český hydrometeorologický ústav zveřejnil výhled počasí od 17. srpna do 13. září. Podle něj nás v příštích čtyřech týdnech nejspíš čekají teploty kolem 25 °C, které později klesnou jen na 20 °C. Mělo by také začít pršet. Nejvíc hned v příštím týdnu.

Období jako celek pak bude teplotně nadprůměrné až průměrné. „Po výrazně nadprůměrných teplotách bude první týden období až téměř teplotně průměrný. Další dva týdny budou, ve srovnání s dlouhodobým průměrem, nadprůměrné,“ uvedli meteorologové.


Poslední týden tohoto období se bude blížit k průměrným hodnotám daného období. Týdenní maximální teploty vzduchu se bude pohybovat kolem 20 °C. Neměly by se opakovat ani tropické noci. Přes noc bude kolem 12 °C, v pozdějším období klesnou teploty k desíti či devíti.

Nejvíc zaprší hned v příštím týdnu

„Nejvíc atmosférických srážek spadne pravděpodobně hned v prvním týdnu od 17. do 23. srpna s průměrným týdenním úhrnem až kolem 35 milimetrů. Tedy vzhledem k normálu výrazně nadprůměrný úhrn. Naopak nejméně srážek vychází na poslední týden období s průměrným úhrnem kolem devíti milimetrů," uvedl ČHMÚ.

Česko letos zažilo už několik vln veder, kdy denně padaly rekordy na většině meteorologických stanic. Krutá horka vyústila v sucho a stovky lesních požárů, mnohdy i velice rozsáhlých.